Prijava

Vaša prijava

Uvedena povratna naknada za plastičnu ambalažu mliječnih proizvoda, ali i više cijene!

[]

Uvedena je povratna naknada od pedeset lipa za nove vrste PET ambalaže. Zbog te činjenice proizvođači su najavili nova poskupljenja mlijeka i mliječnih proizvoda, što će donijeti novi udarac na ovaj sektor, izvješćuje poslovni.hr.

Jedna po jedna počele su se lijepiti naljepnice u mljekarama, a koje s početkom srpnja ujedno znače da se uvodi povratna naknada za plastičnu ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda za volumen od dva decilitra naviše. Ali, s njom stižu i nove, više cijene. Kupci će se, strahuju domaći mljekari, okrenuti jeftinijoj uvoznoj varijanti. A njima će donijeti novi udarac na sektor.

No, ministar napominje, realno poskupljenje je tek dvije lipe, onoliko koliko proizvođači moraju platiti Fondu za očuvanje okoliša.

– Povećat će se nominalno cijena, međutim onog trenutka kad tu bocu kupite, odnesete kući, popijete to mlijeko tog trenutka bocu vraćate i vaših pedeset lipa je vaših pedeset lipa – rekao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Još jedna novost koja je krenula s 1. srpnja je direktiva Europske unije koja nalaže da bi se trebala obustaviti proizvodnja i prodaja jednokratne plastične ambalaže.

No iako europska direktiva nalaže da zabrana prodaje plastičnih slamki, čaša, pribora za jelo te štapića za uši na snagu treba stupiti s početkom srpnja, na hrvatskim će se policama ovi proizvodi ipak nalaziti još neko vrijeme.

Odluka o njihovoj zabrani poslana je na drugo čitanje u Sabor, a na snagu će službeno stupiti tek kada bude i izglasana!

Objava Uvedena povratna naknada za plastičnu ambalažu mliječnih proizvoda, ali i više cijene! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.