Prijava

Vaša prijava

Zračna luka Franjo Tuđman: Povećanje prometa 3,5 puta u odnosu na 2020. godinu u istom razdoblju

[]

Nakon višemjesečnog pada i stagnacije prometa, u Zračnoj luci  Franjo Tuđman bilježi se trend postupnog oporavka.  U ljetnim mjesecima se očekuje nastavak ubrzanja rasta, čiji će vrhunac obilježiti sam kraj ljetne sezone, kada se očekuje otvaranje baze kompanije Ryanair s kojom će tvrtka lansirati najveći dio planiranih novih linija za 2021. u Zagrebu.

Usporedno s drugim kvartalom 2020., ujedno i razdobljem prvog lock-downa od travnja do lipnja 2020., s istim razdobljem ove godine, promet je uvećan za 3,5 puta (350%). Tijekom prošle godine je tako kroz zračnu luku u razdoblju od travnja do lipnja putovao 63.401 putnik, dok su ovogodišnje brojke na razini od 220.000 putnika, a samo lipanj je zaključen sa više od 100.000 putnika.

Croatia Airlines je  tijekom proljetnih mjeseci postupno u promet vraćala veliki broj letova i frekvencija. Tako će od srpnja Croatia Airlines iz Zagreba letjeti na 14 međunarodnih i 5 domaćih linija, te ukupno imati više od 150 tjednih polazaka.

Značajan doprinos oporavku prometa očekuje se i od nove kompanije u Zagrebu, Ryanaira, koji je već tijekom lipnja započeo prometovanje na dvije linije, iz Bruxellesa i Milana, a nakon otvaranja imat će bazu uspostavljenih 15 novih linija sa čak 42 tjedna polaska.

Osim dolaska Ryanaira, povećan broj novouspostavljenih linija

Trendu prometnog oporavka doprinijeli su i portugalski nacionalni avioprijevoznik, TAP Air Portugal i postojeći partner, njemački Eurowings. TAP Air Portugal je nakon 5-godišnjeg izostanka izravne linije iz Lisabona, istu ponovno uspostavio u lipnju ove godine te su Lisabon i Zagreb sada povezani 3 puta tjedno. Eurowings je najavio obnovu već postojeće linije za Dusseldorf od 31. kolovoza te najavio liniju za Prag od 6. studenoga ove godine.

Od ostalih stranih partnera, vrijedi istaknuti nizozemskog nacionalnog avioprijevoznika KLM, koji je još početkom veljače 2021. udvostručio frekvencije, a kasnije i broj ponuđenih sjedala, odnosno veličinu zrakoplova na liniji iz Amsterdama.  Stoga sada, umjesto jednog leta dnevno kao u razdoblju prije pandemije, KLM leti dva puta dnevno na istoj liniji. Španjolska kompanija Iberia nastavlja operacije u sezoni, kao i Vueling, koji također nastavlja s prometom u sezoni, ali sa nešto manjim brojem frekvencija.

Nadalje, British Airways je započeo redovite tjedne letove u frekvenciji četiri puta tjedno na liniji Zagreb – London Heathrow. Broj letova će se od druge polovice srpnja povećati na pet puta tjedno, a od kolovoza će ova linija prometovati svakodnevno. I Turkish Airlines je povećao broj letova za Zagreb. Trenutno kompanija prometuje sa 8 letova za Zagreb, dok će od 12. srpnja kompanija imati 7 tjednih letova. Od početka rujna ove godine, svoju liniju Dubai-Zagreb najavio je i Flydubai.

S obzirom na ljetne najave, zagrebačka zračna luka ima razloga nadati se značajnijem oporavku. Intenziviranje prometa na postojećim linijama, dolazak novih zrakoplovnih prijevoznika i otvaranje novih linija iz Zagreba bit će snažan poticaj, kako turističkim, tako i poslovnim putovanjima stranih i domaćih putnika koji u ovoj godini na raspolaganju imaju respektabilan izbor destinacija.

U Zračnoj luci Franjo Tuđman planira se u vršnom razdoblju sezone opslužiti između 90 i 100 dnevnih zrakoplovnih operacija, te će Zagreb u redovnom prometu biti povezan s ukupno šest domaćih i 42 međunarodna odredišta.

Objava Zračna luka Franjo Tuđman: Povećanje prometa 3,5 puta u odnosu na 2020. godinu u istom razdoblju pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.