Prijava

Vaša prijava

Zagrebačkoj županiji petica za transparentnost proračuna, Gorica dobila četvorku

[]

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja provedenog u razdoblju od studenoga 2020. godine do travnja 2021. godine i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojima je obuhvaćeno svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u RH.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama. Željela se utvrditi i količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama županija i lokalnih jedinica.

Županiji petica, Velikoj Gorici četvorka…

Zagrebačka županija ostvarila je maksimalan broj bodova i time zaslužila spomenuto priznanje, a ova je godina specifična po tome što je po prvi puta prosjek svih županija 5,0. Gradovi su, s druge strane, prosječno objavili 4,7, a općine 4,4 dokumenta. Prema prosječnoj transparentnosti svih lokalnih jedinica na svome području vodeće su Zagrebačka, Međimurska, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija.

Prema ovom izvješću, Velika Gorica je ocijenjena s četvorkom, dok su općine Pokusko i Orle dobile peticu, a najlošije je ocijenjena općina Kravarsko – s trojkom!

Iz Instituta za javne financije napominju kako je u sedam ciklusa istraživanja proračunska transparentnost svih lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica porasla s 1,8 u prvom na 4,5 u ovom, posljednjem ciklusu. Primjerice, najbolji pokazatelj napretka je objava proračuna za građana kojeg je 2015. godine objavilo samo 1% općina, a 2021. godine njih čak 80%.

Kako bi utvrđeno stanje bilo što preglednije javnosti, rezultati istraživanja dostupni su putem INTERAKTIVNE KARTE.

Objava Zagrebačkoj županiji petica za transparentnost proračuna, Gorica dobila četvorku pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Završen projekt "Škola budućnosti"

Hribarova Filmska družina dobila novčana sredstva