Prijava

Vaša prijava

Predstavljena knjiga “Veterinarstvo u Turopolju: Zapisi jednog veterinara”

[]

U organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Velika Gorica predstavljena je knjiga “Veterinarstvo u Turopolju: zapisi jednog veterinara”. Autor knjige je mr. sc. Josip Kozačinski. Urednik izdanja je akademik Željko Cvetnić koji je zajedno s prof. dr.sc. Petrom Džajom recenzent.

Josip Kozačinski završio je Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i sve do umirovljenja radio u struci neprestano se usavršavajući kroz stručne skupove i simpozije u zemlji i inozemstvu.

Upravo višegodišnji rad na terenu pružio mu je priliku istražiti razvoj veterinarstva u Turopolju. Tijekom dugih godina trudio se pronaći pouzdane izvore i podatke u različitih arhivima koji su mu poslužili u koncipiranju knjige.

Knjiga “Veterinarstvo u Turopolju” sadrži deset poglavlja: 1.Turopolje, 2. Povijest veterinarstva u Turopolju, 3. Osnivanje veterinarskih ustanova,4. Selekcija i uzgoj stoke u Velikoj Gorici, 5. Umjetno osjemenjivanje goveda i svinja u Turopolju, 6. Suzbijanje zaraznih bolesti životinja na području Turopolja, 7. Sajmovanje u Velikoj Gorici, 8. Kolinje u Turopolju i nus pojava klanja, 9. Prodaja mlijeka u Zagrebu – kantarenje, 10. Doživljaji terenskog veterinara i popis literature.

“Ova knjiga spada među malobrojne povijesne zapise o počecima djelovanja veterinarstva na pojedinim područjima naše zemlje i stoga je iznimno značajna. Potvrđuju nam to riječi akademika Željka Cvetnića iz Predgovora knjizi: Povijest je svjedok vremena, svjetlo istine, život pamćenja, učiteljica života i glasnica starine. Danas se promjene odvijaju brže nego ikad prije pa je prošlost potrebno upoznati kako bi se mogli odlučiti što od proživljenog sačuvati, a što promijeniti.”, navode iz Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU.

Objava Predstavljena knjiga “Veterinarstvo u Turopolju: Zapisi jednog veterinara” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.