Prijava

Vaša prijava

Gradi se vodoopskrbni tunel ispod rijeke Save od crpilišta Kosnica

[]

U tijeku je najzahtjevniji građevinski zahvat u sklopu gradnje vodoopskrbnog sustava u istočnom dijelu Zagrebačke županije. Kopa se tunel ispod rijeke Save kojim će, od crpilišta Kosnica prema istoku županije, prolaziti magistralni cjevovod. Tunel će biti duljine 680 metara i u njega će biti položena cijev profila 800 milimetara.

„Najdublja kota kojom tunel prolazi ispod Save je 21 metar. On će omogućiti dopremu vode u područje gdje vodoopskrba sada nije riješena na odgovarajući način“, prilikom obilaska gradilišta rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Ukupno se u gradnju Regionalnoga vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije „Zagreb istok“ ulaže 883,8 milijuna kuna. Nositelj projekta je Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije.

„Ovo je izuzetno bitan zahvat, ne samo zbog svoje složenosti, nego i zato što njime spajamo vodocrpilište Kosnicu, koja se nalazi s jedne strane Save, s istokom Zagrebačke županije, na drugoj strani Save. Bitno je naglasiti da projektom RVS ‘Zagreb-istok’ četiri grada i deset općina po prvi puta u povijesti dobivaju svoje vodocrpilište, koje će osigurati dostatne količine pitke vode potrebne stanovništvu, ali i industriji na tome području. Na vodoopskrbnu mrežu moći će se priključiti dodatnih 30.000 stanovnika“, rekao je Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije.

Đuroković je dodao da će se izgradnjom sustava gubici vode sa sadašnjih 29 smanjiti na 19 posto. Ukupno se gradi 316 kilometara nove vodovodne mreže i rekonstruira 108 kilometara postojeće. Gradi se i 15 crpnih stanica i pet vodotornjeva. Kapacitet vodocrpilišta Kosnica bit će 450 litara vode u sekundi.

„Ovo je projekt koji će istočnome dijelu Zagrebačke županije donijeti nešto neprocjenjivo! Ne samo da taj dio županije nema dostatne količine vode, nego je problem i u njezinoj kvaliteti. Posebno na području Ivanić-Grada i Vrbovca. Ovim projektom stanovništvo će dobiti dovoljne količine kvalitetne pitke vode“, rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović. U obilasku gradilišta bio je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Rekao je da se na području Zagrebačke županije provodi u ovom trenutku šest vodno-komunalnih projekata, ukupne vrijednosti oko 3 milijarde kuna.

„Ovaj projekt donosi povećanje priključaka na vodoopskrbni sustav sa 60 na 90 posto, kao i smanjenje gubitaka vode, što će u konačnici puno značiti za efikasnost samoga sustava. Veseli činjenica da Hrvatske vode iz dana u dan napreduju da Hrvatsku učinimo zemljom gdje će priključenost na vodoopskrbnu mrežu, ali i na sustav odvodnje, biti maksimalna“, rekao je ministar Ćorić.

Uvodno se prisutnima obratio predsjednik Skupštine Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian rekavši da ovaj projekt dovodi vodu tamo gdje je nikada nije bilo i da je njegova vrijednost trećina vrijednosti Pelješkog mosta.

Objava Gradi se vodoopskrbni tunel ispod rijeke Save od crpilišta Kosnica pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.