Prijava

Vaša prijava

28. OBLJETNICA POSTOJANJA Zagrebačka županija danas slavi svoj dan!

[]

Zagrebačka županija danas slavi svoj dan! Prošle su točno 262 godine otkako je 17. srpnja davne 1759. godine carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak za Comitatus Zagrabiensis, administrativnu cjelinu koja se tada prostirala sve do Jadranskoga mora. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije.

Danas je Zagrebačka županija znatno teritorijalno manja, ali je jedna od gospodarski najuspješnijih hrvatskih županija, a ove godine slavi 28. obljetnicu postojanja.

„Svim žiteljima Zagrebačke županije čestitam njihov Dan! Svi zajedno možemo biti ponosni što imamo status jedne od najrazvijenijih i najsigurnijih županija u Republici Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, po prosječnim mjesečnim neto plaćama zaposlenih s područja Zagrebačke županije smo na drugom mjestu, odmah iza Grada Zagreba, na drugom mjestu smo i po neto dobiti poduzetnika, a na trećem smo mjestu po broju zaposlenih u RH. Zahvaljujući tako dobrim rezultatima Županija je mogla nastaviti s investicijama u školstvu, zdravstvu, komunalnoj infrastrukturi te dati snažnu podršku poduzetnicima, poljoprivrednicima, udrugama civilnog društva, civilnoj zaštiti i zdravstvenom sustavu koji su odigrali ključnu ulogu u ovoj godini za nama koju ćemo, nažalost, pamtiti po pandemiji i potresu“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Objava 28. OBLJETNICA POSTOJANJA Zagrebačka županija danas slavi svoj dan! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.