Prijava

Vaša prijava

CVRKUTAVCI Jedini gorički vrtički zbor

[]

Dječji zbor Cvrkutavci nastao je prije nekoliko godina s osnovnim ciljem promicanja razvoja i unapređivanja znanja i kreativnosti djece predškolske i rane školske dobi na području glazbe, glazbenog stvaralaštva i zborskog pjevanja, te kvalitetnog osmišljavanja njihovog slobodnog vremena glazbenim stvaralaštvom i zborskim pjevanjem.

Razgovarali smo s autoricom pjesama i odgojiteljicom Dječjeg vrtića Velika Gorica, Višnjom Orešković, koja nam je otkrila ponešto o radu i djelovanju zbora ali i aktivnostima koje imaju, te o nedavno objavljenoj glazbenoj slikovnici pod nazivom ‘Djevojčica Vida’.

– Ideja o osnivanju zbora proizašla je iz dugogodišnjeg iskustva u radu s djecom predškolske dobi u Dječjem vrtiću Velika Gorica, gdje je glazba uvijek imala osobitu ulogu i moć u poticanju cjelokupnog razvoja djeteta. Zbor već nekoliko godina djeluje u sklopu Udruge Raspjevani svijet, a sve pjesme su autorsko djelo, inspirirane svakodnevnim situacijama i doživljajima u radu s djecom – otkrila je odgojiteljica Višnja Orešković.

Sve pjesme se nalaze na youtube kanalu Višnjina glazbalica uz primjerene animacije i spotove.

– Zbor je namijenjen djeci od 4 do 10 godina i trenutno ima preko 20 aktivnih članova, uglavnom djevojčica i trenutno jedan dječak, solist Mario. Održali su svoj prvi samostalni koncert povodom Božića 2019. godine, te ostvario niz uspješnih javnih nastupa u Velikoj Gorici i Zagrebu, snimio spot u suradnji s Dječjom TV za pjesmu Gljive, te je bio na 8. mjestu Top liste Dječje TV, snimio i spot u suradnji s Gradom Velika Gorica za pjesmu Velika Gorica-Himna moga grada, a prošle je godine izašao i prvi nosač zvuka, CD s autorskim pjesmama pod nazivom Cvrkutavci u srcu Turopolja – nastavlja Višnja Orešković.

Glazbena slikovnica ‘Djevojčica Vida’

Najnoviji realizirani projekt zbora je glazbena slikovnica Djevojčica Vida u čarobnoj šumi koja je nedavno izašla iz tiska. Priča i sve skladbe su originalno autorsko djelo same voditeljice zbora Višnje Orešković, a izvođači vokalnih dionica su djeca, članovi zbora.

– Slikovnica je edukativno-kreativnog i umjetničkog karaktera koja svojim sadržajem nastoji približiti djeci glazbenu umjetnost, te potiče razvoj govora upravo kroz glazbu, što je i bila prva i osnovna ideja same slikovnice. Osim priče o djevojčici Vidi koja je imala poteškoće u razvoju govora, projekt sadrži i nekoliko dječjih pjesama te dvije instrumentalne skladbe i ritmičku igru. Našim članovima osobiti su favoriti pjesme Brljibum i Brljibama i Vidina pjesma – otkrila je.

Inače, sve ilustracije ručno je izradila ilustratorica Marina Novak. Slikovnica sadrži pripadajući CD sa skladbama i pjesmama, a na poleđini slikovnice se nalazi QR kod uz pomoć kojeg se može doći do YouTube kanala s glazbom i pripadajućim ilustracijama.

Za kraj ovog intervjua, svestrana odgojiteljica Višnja Orešković iz naše priče obratila se budućim članovima i naravno, roditeljima.

– Želim skrenuti pozornost na specifičnosti u radu koje se sastoje od individualiziranog  pristupa svakom djetetu, radioničkog tipa rada, te igre kao osnovnog pokretača učenja. Osim razvoja sluha i ritma, ovladavanja vlastitim glasom i terapeutskog učinka na razvoj, jedan od najvažnijih ciljeva nam je i razviti senzibilitet za glazbu te potaknuti dijete na daljnje glazbeno obrazovanje. Veselimo se novim avanturama i izazovima i s nestrpljenjem vas očekujemo – zaključila je Višnja Orešković.

Objava CVRKUTAVCI Jedini gorički vrtički zbor pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.