Prijava

Vaša prijava

FOTO U starom vatrogasnom domu pronašli vrijedne dokumente iz 1932. godine!

[]

Novo Čiče, uz Društveno edukativni centar koji se gradi na području Etno sela Novo Čiče, dobiva i novi vatrogasni dom. Prošlog tjedna krenuli su radovi na uklanjanju starog vatrogasnog doma i na izgradnji novog. No, ne bi to bilo tako zanimljivo da, kako su micali inventar i krenuli s rušenjem knaufa, zateklo ih je ugodno iznenađenje staro gotovo 70 godina! Naišli su na pravi djelić povijesti koji datira još iz 1932. godine.

Pri sanaciji smo zatekli spomen ploču iz 1953. godine, kao i zapečačene staklene boce s veoma vrijednim dokumentima iz 1932. i 1953. godine. Vrijedan je to dijelić povijesti, no moram istaknuti kako posjedujemo gotovo svu dokumentaciju od osnutka Društva 1893. godine i sve zapisnike te izvještaje složenu i spemljenu. Četvrto smo Društvo po starosti u ovom podneblju. nakon Velike Gorice, Mraclina i Donje Lomnice – otkriva nam u razgovoru Zvjezdan Čurla, predsjednik DVD-a Novo Čiče.

Uskoro slave 13. godina postojanja

DVD Novo Čiče osnovan je 1893. godine i za dvije godine obilježava 130 godina svog postojanja, te se nadaju da će do tada novi vatrogasni dom biti u funkciji. Uvjete za početak uklanjanja starog i izgradnju novog doma osigurao je Grad Velika Gorica.

Do kraja godine novi bi vatrogasni dom trebao biti sazidan i pod krovom, zatvoren vanjskom stolarijom, a tijekom iduće godine će se radti na uređenju. Nadamo se da će u tom periodu dom biti u funkciji kako bi konačno mogli normalno funkcionirati. Volje uvijek imamo, a i natjecateljski duh je sveprisutan! Imamo naviku družiti se čak i za blagdane, tako da slobodno mogu reći kako smo doista složni, zbog čega nam još više nedostaje prostor za sve aktivnosti. – dodaje.

Iako će im ‘stari’ dom nedostajati i u vizuri mjesta, mnogi su odrastali u tom domu, zbivalo se svašta – od svadbi, krštenja, karmina do vatrogasnih zabava.

– Puno se dečki i djevojaka upoznalo i oženilo u njemu, a kako nam otkriva Predsjednik DVD-a, i sam je upravo u tom domu imao svadbu. Falit će nam, ali koračamo dalje prema budućnosti – zaključio je predsjednik DVD-a Novo Čiče.

Oko sto članova koji funkcioniraju i bez prostorija

Trenutno broje oko 100 članova. – Mladež i pomladak sudjeluju na svim županijskim i gradskim vježbama. Operativno imamo 20-ak članova i odazivamo se na sve akcije gašenja požara i sve ostalo– kazao je Čurla.

Društvo je stabilno i solidno funkcionira unatoč tome što trenutno nemaju svoje prostorije. Naime, postojeći dom nije bio za uporabu, te je odluka o rušenju istog i izgradnji novog donesena još prije potresa, te su već dulji period bez vlastitog prostora. Kako kaže predsjednik DVD-a, zasad imaju i dovoljno opreme, budući da se uredovno apliciraju na županijske i gradske natječaje za dopunu iste.

– U svom vlasništvu imamo putničko kombi vozilo za prijevoz članova, te smo od županije dobili pick-up vozilo Mazdu s vatrogasnim modulom za manje zahtjevne požare i vatrogasnu prikolicu na koju je montirana pumpa za ispumpavanje podruma te manje tehničke intervencije, koje smo stacionirali u garažu dok čekamo izgradnju novog vatrogasnog doma, a veće stvari rasporedili smo po privatnim skladištima. Ustanovljeno da se stari dom ne isplati renovirati, stoga se išlo na opciju izgradnje novog doma, nedaleko od starog, u čemu nam je Grad izašao u susret ustupivši svoje zemljište.

Novi dom će, kako ističe, biti veći i funkcionalniji za sve udruge u njihovom selu, kao i za DVD. U tijeku su radovi na rušenju starog doma.

– Radovi su započeli prošli tjedan, prvo na uklanjanju stolarije i unuarnjih sanitarija. Sad čekamo da se krene s rušenjem krovišta i rušenjem tornja koji predstavlja veliku opasnost, naročito nakon potresa, a prema kojem su mještani posebno nostalgični. Naime, toranj je izgrađen 50-ih godina prošlog stoljeća od strane mješttana i vatrogasaca u roku jedne godine s primitivnim alatom, i bio je jedan od prvih takvih tornjeva – nastavlja.

Funkcija tornja bila je za promatranje i zapažanje požara u okolici, imao je vatrogasnu sirenu za javljanje i uzbunu, a služio je i za sušenje vatrogasnih cijevi. Nekad su cijevi bile od materijala kojeg je bilo teško osušiti, pa su se tako cijedile i brže osušile.

Novo Čiče uskoro će biti uljepšano vizurom novog vatrogasnog doma, a sve o starom ostat će zauvijek zapisano.

Objava FOTO U starom vatrogasnom domu pronašli vrijedne dokumente iz 1932. godine! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.