Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Miha Kovač: Čitam, da se pročitam

[]

Ova je godina u Hrvatskoj proglašena Godinom čitanja te stoga Ministarstvo kulture i svi nositelji kulture u Republici Hrvatskoj, uključujući i knjižnice, provode brojne aktivnosti s ciljem promocije knjige i čitanja. Knjiga „Čitam, da se pročitam“ odličan je poziv na čitanje jer na zabavan način, uz prekrasne fotografije i ilustracije, navodi deset razloga zašto posegnuti za knjigom upravo sada.

Miha Kovač je profesor na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, a područje interesa mu je istraživanje promjena u čitateljskim navikama i sudbina knjige u digitalnom dobu. Poznato je da novi mediji donose mnoštvo sadržaja koji je prije svega lako dostupan, pa se često dogodi da umjesto knjige posežemo za pametnim telefonom. Kao svojevrsna protuteža medijima na zaslonima računala i pametnih uređaja, knjiga nam nudi odmor od ubrzanog stila života i konzumiranja sadržaja, a istraživanja su pokazala da tekst bolje razumijemo i pamtimo ako čitamo s papira a ne sa zaslona. Kovač ističe da nije potrebno odbaciti jedno povrh drugog, naprotiv, koristimo li moderne tehnologije i čitamo knjige, učimo misliti na dva različita načina.

„Mediji na zaslonima naučili su nas kako u kratko vrijeme obraditi relativno veliku količinu informacija i orijentirati se u sredini na koju se te informacije odnose. Čitanje knjiga nas uvježbava u duljem zadržavanju pozornosti na jedan jedini problem ili priču. Zato je za preživljavanje u suvremenog svijetu bitna kombinacija načina mišljenja koji proizlazi iz ”zaslona” i ”knjiškog” načina razmišljanja. “

Još jedna vrlo važna stavka u promicanju čitanja je prenošenje ljubavi prema tiskanoj riječi na mlade naraštaje, ponajprije čitanjem u obitelji. Djeca kojoj se čita i koja čitaju odrastaju u uspješnije i sretnije mlade ljude. Čitanje razvija empatiju, pomaže nam razumjeti misli i osjećaje drugih, ali i one koji pokreću nas same. Bez obzira čitamo li na stranom ili materinskom jeziku, književne klasike ili najnovije hitove, blagodati koje nam to čitanje donosi su višestruke.

Pripremila: Anamarija Horvatinčić

Objava KNJIGA TJEDNA Miha Kovač: Čitam, da se pročitam pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.