Prijava

Vaša prijava

PČELARI! Donosimo potpore koje još uvijek imate priliku ostvariti

[]

Pčelarska udruga Turopolje koja broji preko 120 članova i objedinjuje pčelare sa područja Velike Gorice, općine Kravarsko, općine Pokupsko, općine Orle pa i iz Zagreba, podsjeća pčelare na Programe potpore.

Program potpore pčelarima osmišljen je zbog gubitaka medonosnog potencijala, a sve temeljem podataka s terena o nedostatku pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja uzrokovanog nepovoljnim meteorološkim prilikama. Međutim, provedbeni akt (pravilnik) još nije službeno objavljen, a rok za nabavu šećera naveden u Programu potpore se bliži kraju, točnije, rok za nabavu šećera je sutra, 1. rujna.

Temeljem Programa potpore uvjeti za sufinanciranje realizirane nabave šećera za prihranu pčela su kako slijedi:

• kupovina šećera mora biti obavljena u razdoblju od 1. ožujka 2021. do zaključno s 1. rujna 2021. godine;

• računi za kupljeni šećer moraju biti R1;

• korisnici su pčelari upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava;

• korisnici moraju biti upisani u Jedinstveni registar domaćih životinja i imaju prijavljen i ažuriran broj košnica u Evidenciji pčelara i pčelinjaka za 2021. godinu (dalju u tekstu: „EPP“);

• potpora se dodjeljuje za pčelinje zajednice u stacionarnim i selećim pčelinjacima.

Iznos sufinanciranog dijela po pčelinjoj zajednici ovisit će o broju korisnika s prijavljenim količinama šećera za sufinanciranje te broju prijavljenih/ažuriranih pčelinjih zajednica u EPP-u za 2021. godinu, a najviše do 20,00 kuna po pčelinjoj zajednici.

Osim ove Potpore, i Grad Velika Gorica objavio je natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi u 2021. godini. Po tom natječaju će se potpora za uzgoj i držanje pčelinjih zajednica odobriti poljoprivrednom gospodarstvu u visini od 30,00 kn po jednoj pčelinjoj zajednici upisanoj u Evidenciju pčelara i pčelinjaka Hrvatskog pčelarskog saveza.

Maksimalni broj pčelinjih zajednica koji će se subvencionirati po jednom obiteljskom gospodarstvu iznosi 70. Poljoprivredno gospodarstvo mora imati najmanje 25 pčelinjih zajednica da bi moglo ostvariti potporu.

Više o ovom natječaju možete pronaći OVDJE.

Objava PČELARI! Donosimo potpore koje još uvijek imate priliku ostvariti pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.