Prijava

Vaša prijava

S početkom nove školske godine gorička policija u akciji ‘Poštujte naše znakove’

[]

Na području Republike Hrvatske na početku nove školske godine provesti će se tradicionalno akcija „Poštujte naše znakove“, pa tako i na području koje pokriva policijska postaja Velika Gorica.

– Cilj akcije je zaštita djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života osobito u prvim danima samostalnog sudjelovanja prometa – kazali su iz goričke policije.

Tijekom prvih sedam mjeseci 2021. godine na području PP Velika Gorica u prometnim nesrećama nije bilo poginule djece, a ukupno je ozlijeđeno petero djece, od kojih nije bilo teško ozlijeđene djece. Od ukupno lakše ozlijeđene djece troje su biili putnici, a dvoje pješaci.

Tijekom kolovoza policajci su obišli zone svih osnovnih škola, kojim prilikom nisu utvrdili nedostatke prometne signalizacije.      U rujnu će policiji predmetna akcija, odnosno nadzor prometa u zonama osnovnih škola, biti prioritet.

– Promet ćemo nadzirati s maksimalnim brojem policajaca, a osobitu pažnju ćemo posvetiti poštivanju ograničenja brzine kretanja i nepropisnom parkiranju. Svim učenicima prvih razreda osnovnih škola policajci će održati, njihovom uzrastu primjereno, predavanje o sigurnom sudjelovanju u prometu s aspekta pješaka te će im podijeliti prigodne darove – dodaju.

Na području PP Velika Gorica u 26 osnovnih i područnih škola u prvi razred u 42 prva razreda  kreće oko 681 učenika.

– Povodom početka nove školske godine održat ćemo posebnu akciju u mjesecu rujnu, a čiji je senzibiliziranje javnosti, u prvom redu vozača na potrebu tolerantnijeg pristupa i ponašanja za volanom, odnosno potrebu za povećanim oprezom vozača u zonama osnovnih škola, gdje će djeca uzornim vozačima dijeliti prikladne poklone – zaključili su iz goričke policije.

Savjeti vozačima

  • podsjećamo da je u zonama svih osnovnih škola brzina kretanja vozila ograničena na 40 km/h,
  • ne parkirajte nepropisno u zonama škola,
  • povećajte pozornost u blizini škola,
  • vodite računa da djeca ne znaju ili nedovoljno znaju prometne propise,
  • poštujte znakove policajaca, pripadnika prometnih jedinica mladeži ili školskih prometnih jedinica,
  • zaustavite vozilo i djeci dajte znak rukom da mogu sigurno preko ceste.

Savjeti djeci

  • za kretanje koristite samo nogostup,
  • cestu prelazite samo preko obilježenog pješačkog prijelaza – „zebre“,
  • na mjestima gdje je semafor preko ceste prelazite samo na znak zelenog svjetla na semaforu,
  • obvezno provjerite ima li nailazećih vozila i tek tada stupite na kolnik,
  • ako vozila neprekidno prolaze, sačekajte da se neko od njih zaustavi i vozač vam rukom pokaže da možete sigurno prijeći cestu.

Objava S početkom nove školske godine gorička policija u akciji ‘Poštujte naše znakove’ pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.