Prijava

Vaša prijava

Austrijanci na turopoljskom gruntu: Štrukli su za nas pojam!

[]

Fina domaća hrana, dobra domaća kapljica, prirodne i kulturne znamenitosti, ali i bogata povijesna baština sve to objedinio je još jedan turistički posjet Turopolju i Velikoj Gorici. U goste su stigli posjetitelji iz Austrije, i to u sklopu ture „Vojna krajina“ koja je jutros krenula iz Beča. U Turopolje je doputovalo 30-tak Austrijanaca koji su obilazak započeli u Crkvi svete Barbare u Mlaki, nastavili posjetom Turističkom interpretativnom centru, a za ručak su stali na Turopoljskom gruntu obitelji Dianežević.

„Ovo je najbolje mjesto za predstavljanje Turopolja i gastro baštine jer uz predivno zdanje čardaka i popratnih sadržaja na turopoljskom gruntu, tu je i fina domaća hrana“, govori nam turistička vodičica Ines Hudobec, inače Samoborka rođena u Njemačkoj kojoj fina hrana nije strana, a zna i prepoznati kad netko odlično kuha.

„Austrijanci znaju što su štrukle! To je za njih pojam. Jako su im se razveselilii“, govori nam Ines. A uz štrukle, kao predjelo, tu je i domaća kotlovina, fina domaća kapljica vina, te kolači; makovnjača i orehnjača. Sve to pripremile su vrijede ruke gazdarice Snježane Dianežević koja je goste dočekala u narodnoj nošnji, baš kak se šika, kako bi što bolje prezentirala turopoljski kraj; kroz hranu ali i baštinu. Snježana je ponudila i svoje likere, a gosti su uživali, opustili se i nazdravljali.

Posebno im je zadovoljstvo bilo boraviti u predivnom zdanju turopoljskog čardaka koji ih je nakratko vratio i u neke prošle dane. Inače, do kraja putovanja zaputit će se još prema kuriji Modić Bedeković kao i dvorcu Lukavec, a putovanje nastavljaju prema Karlovcu.

Objava Austrijanci na turopoljskom gruntu: Štrukli su za nas pojam! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.