Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA U Afganistan Bog dolazi još samo plakati

[]

Afganistan je u posljednjih mjesec dana ponovno u središtu pozornosti svjetskih političkih i društvenih zbivanja pa smo odlučili podsjetiti naše čitatelje na književna ostvarenja koja nam približavaju patnje tog naroda, prije svega žena rođenih na tom području. „U Afganistan Bog dolazi još samo plakati“ predstavlja priču Shirin-Gol iz pera spisateljice i redateljice dokumentarnih filmova Sibe Shakib. Knjiga, prvotno objavljena na njemačkom jeziku, ubrzo je prevedena na 17 svjetskih jezika i pronašla put do šire čitateljske publike.

Sudbina Shirin-Gol tipična je sudbina afganistanske žene, rođene pod okriljem islamskog vjerovanja o podređenoj ulozi žene. Uz politička previranja i ratna događanja koja se smjenjuju u Afganistanu posljednjih desetljeća, život žena obilježen je bijegom, strahom, nasiljem, ali i otporom. Mali tračak nade je upravo ženski otpor i snaga duha koji drže na životu i Shirin-Gol. Pohađajući rusku školu naučila je čitati i pisati, sanjala je o tome da postane liječnica. Udala se u dobi od samo 14 godina za muškarca kome ju je obećao njezin brat. Rodila je 6 djece od kojih 2 iz odnosa u kojem su se njenim nemoćnim tijelom okoristili nasilni muškarci. Sa svojom obitelji neprestano bježi od agresivnih moćnika i siromaštva. Tek što bi okusili mrvu mira i spokoja, novo bi ih političko previranje ponovno bacilo u očaj.

„Usnula sam jedan san – kaže Shirin-Gol. – Sanjala sam da bombe, koje više od dva desetljeća padaju po našim kućama, nisu bombe nego knjige. Sanjala sam da mine, koje su nam posadili pod noge, nisu mine nego pšenica i pamuk. ”

Hoće li se snovi Shirin-Gol ostvariti za života njenih unuka? Što je potrebno da u Afganistanu prestanu ratovati i žrtvovati svoje sunarodnjake, ponižavati svoje majke, žene i kćeri?

 

Pripremila: Anamarija Horvatinčić

Objava KNJIGA TJEDNA U Afganistan Bog dolazi još samo plakati pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.