Prijava

Vaša prijava

FOTO Na Olimpijskom danu predstavljena atletika, hrvanje i cheerleading

[]

Zajednica športskih udruga grada Velike Gorice danas je prigodnim sportskim programom obilježila Hrvatski olimpijski dan na vanjskom prostoru Osnovne škole Jurja Habdelića. “Ovo je dan posvećen utemeljenju Olimpijskog odbora. Cilj je promicanje sporta svih dobnih skupina, pogotovo djece, mladih i onih u starijoj životnoj dobi. Promiču se sve vrijednosti olimpijskog života – sport, prijateljstvo, zdrav način života i druženje.”, objašnjava Darko Blažinčić, tajnik Zajednice športskih udruga.

Organizator je Zajednica športskih udruga koja inače obuhvaća 49 stalnih i 2 pridružene članice s time da je ove godine stigao zahtjev za još šest novih članica. “Tu je obuhvaćeno više od 20 sportova, a za jedan ovakav grad je to zaista impozantan broj.”, dodaje Blažinić.

Svoje aktivnosti su pokazale tri udruge

Aktivnosti Hrvatskog olimpijskog dana su provele članice Zajednica sportskih udruga Grada Velika Gorica – Maraton klub Velika Gorica, Hrvački klub Velika Gorica 1991. i Cheerleading klub Vegasice. Ove udruge su od Hrvatskog olimpijskog odbora dobila značajna financijska sredstva od 10 tisuća kuna koje će podići kvalitetu rada u njihovim klubovima.

Ove godine smo ušle kao punopravni član u Zajednicu. Cheerleading je sport koji je sve više prihvaćen u Hrvatskoj, a dokaz za to je i to što će iduće godine na Olimpijskim igrama u Parizu biti prikazan kao pokazni sport i postati natjecateljski. Sve više se djevojčica bavi ovom kombinacijom sporta jer time do izražaja dolazi gimnastika, ritmika i ples, a time se djevojčice razvijaju.”, govori trenerica Radmila Đuračić iz Cheerleading kluba Vegasice.

Cheerleading klub Vegasice trenutno ima 43 članice u tri dobne skupine, a još uvijek postoji mogućnost da se upišu nove djevojčice. Treninzi su u Gradskog sportskoj dvorani utorkom, petkom i subotom kada zainteresirani mogu doći.

Maraton klub i dalje niže velike uspjehe

Maraton klub Velika Gorica danas je prezentirao aktivnosti koje provode u Atletskoj školi: “Sudjelovala su djeca iz Atletske škole od limača, kadeta i juniora. Prezentirali smo sve što atletika sadrži – zagrijavanje, razgibavanje, skipove, vježbe dionica i ubrzanja, tempo trčanja, vježbe snage.. U klubu imamo skok u dalj i vježbe na stepenicama koje nismo mogli prikazati. Osim toga imamo i vježbe za seniore koji već imaju atletski staž.” , govori Franjo Gavranović, trener.

Ovom prezentacijom željeli su pozvati djecu da se bave sportom: “Naše tijelo je stvoreno da se kreće, da budemo vani, a ne kod kuće za računalom i mobitelom. Onda i dolazi do bolesti, pretilosti i drugih problema. Bitno je da smo što više u pokretu i da stručna osoba prati napredak.“, dodaje Gavranović. Maraton klub broji oko 80 članova i inače treniraju od pet do šest puta tjedno, a ova godina im je posebno aktivna i uspješna.

Kroz Hrvački klub prošlo oko 100 djece

Na Hrvatskom olimpijskom danu predstavilo se i hrvanje, najstarija borilačka vještina koja se prije koristila u ratne svrhe. Prezentaciju ovog sporta održao je Hrvački klub Velika Gorica 1991. koji je osnovan prije četiri godine. Do sada je kroz školu hrvanja prošlo oko 100 djece, a trenutno imaju oko 50 članova.

Prezentirali smo naš klub kroz osnove hrvanja, pokazali kako izgledaju pravila i trening. Pozivamo svu djecu svih uzrasta da se pridruže. Treninge imamo u Gradskoj dvorani i OŠ Nikole Hribara, a novitet je i dvorana u Gradićima za djecu u mjestima oko Gradića. Upisi su u tijeku, a pratiti nas možete i na društvenim mrežama.”, govori Anri Targuš, osnivač, predsjednik i trener kluba.

Ovo je sport u kojem gotovo da nema ozljeda jer su hrvači od malena pripremljeni za borbe. Udaraca nema kao u boksu, a hrvanje je i odlična baza za druge sportove jer se njime razvija cijelo tijelo.

Hrvatski olimpijski dan poznat je pod skraćenim nazivom HOD, posvećen datumu utemeljenja HOO-a, 10. rujna. Danas je opće prihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja.

Objava FOTO Na Olimpijskom danu predstavljena atletika, hrvanje i cheerleading pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.