Prijava

Vaša prijava

U Galeriji Galženica panel o specifičnom mediju – fotoknjigama kao načinu umjetničkog izražaja

[]

U Galeriji Galženica, s početkom u 19 sati, održava se panel razgovor naziva ”Fotoknjige, fotomonografije, foto časopisi: Uloga, značaj i mogućnosti”, u okviru popratnih aktivnosti Galerije Galženica čiji je cilj promovirati suvremenu hrvatsku fotografiju.

Sudjeluju: Lana Lovrenčić (članica Ureda za fotografiju), Marko Ercegović (fotograf) i Boris Greiner (član umjetničke radionice Petikat)

U odnosu na knjige umjetnika i publikacije o umjetnosti, knjige koje su posvećene fotografiji ili se fotografijom bave, prometnule su se u pomalo specifičan medij. Naime, već godinama fotoknjige su kolekcionarski predmeti među kojima neka izdanja dosežu nevjerojatne iznose. Za same fotografe one pak predstavljaju način umjetničkog izražaja, istraživanja mogućnosti koje se otvaraju u spoju fotografije i grafičkog oblikovanja potrebnog da bi nastala knjiga. Između kreacije i tehničkih mogućnosti, tiska koji fotografiji može podariti nove dubine ili ju pak svesti na plošni otisak. S tekstom ili bez, stručna ili umjetnička. Može i oboje.

Produkcija fotoknjiga, fotomonografija i foto časopisa u Hrvatskoj danas je nekomercijalni poduhvat tek pojedinih zaljubljenika, prije svega samih umjetnika, a potom i izdavačkih kuća i udruga koje se bave fotografijom i umjetnošću. Kupaca je uvijek premalo, ali potreba postoji tako da u okviru skromnih budžeta možemo pratiti produkciju koja već godinama ne posustaje. Stoga će se u Galeriji Galženica povesti razgovor o tome koja je uloga fotoknjiga, koji je proces njihove realizacije te koji je njihov značaj za fotografiju. Osvrnut će se naravno i na uvjete produkcije i mogućnost (i isplativost) pojedinih projekata.

 

 

Objava U Galeriji Galženica panel o specifičnom mediju – fotoknjigama kao načinu umjetničkog izražaja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.