Prijava

Vaša prijava

INTERNET PREVARE Putem Njuškala nasjela na lažnog ‘kupca’ te ostala bez veće svote novca

[]

U utorak, 14. rujna u PP Velika Gorica ženska osoba je došla prijaviti prevaru, a koja se odnosi na proddaju putem internetskog oglasnika Njuškalo.

Naime, oštećena je prodavala dječja kolica, te joj se javila osoba koja nije imala hrvatsko ime i prezime, rekavši kako zove u svezi kupnje, te da zove s područja Like.

– Tom prilikom poslala joj je link na koji ona treba ostaviti podatke preko kurirske dostave GLS. Inače, slična stvar je česta i preko HP-a. Kada je oštećena gospođa otvorila poslani link, popunila je apsolutno sve podatke – uključujući broj kartice te pin putem tokena, primjetivši da se radi o neuobičajenoj valuti (RUB), najvjerojatnije ruskoj valuti. Gospođa je ovim putem prevarena, jer joj je s računa skinuta poveća količina novca – otkrili su iz goričke policije.

Policija poziva građane na oprez

Građani sve češće prijavljuju prijevare putem Interneta, a najčešći oblik cyber kriminala, kao što je i u ovom slučaju, jest kupnja ili prodaja putem internet oglasnika.

Preko portala za oglašavanje počinitelj na portalu kreira profil pri čemu može koristiti identifikacijske podatke stvarne ili izmišljene osobe te preko tako kreiranog profila počinitelj “nudi na prodaju” ili je zainteresiran “za kupnju” određenog proizvoda.

Jedna od karakteristika ovakvog oblika kriminaliteta je i to da počinitelj traži da se novac uplati/podaci dostave u što kraćem vremenskom roku jer postoji mogućnost da željeni artikli budu rasprodani i slično. Na taj način počinitelj u stvari radi pritisak na zainteresiranu osobu koju tako navodi da reagira što prije i bez razmišljanja.

Mjere koje mogu poduzeti u cilju samozaštite

  • oprez prilikom opisane vrste „kupoprodaje“: originalni proizvodi prodaju se na za to predviđenim mjestima (portalima), na točno utvrđeni način (proceduri) i po cijenama koje su adekvatne poslovnoj politici svakog pojedinog branda
  • bez obzira na požurivanje „prodavača“ i njihovo upozorenje da se „može dogoditi da sva roba uskoro bude rasprodana“ – ne žuriti u odluci i pokušati se dodatno raspitati o čemu se tu u stvari radi. Savjet se može potražiti kod prijatelja i poznanika, ali i na otvorenim izvorima na Internetu
  • dogovorite kupoprodaju na pola puta, te podijelite troškove;

Možda imate nekog prijatelja, poznanika, rodbinu ili neka netko drugi umjesto vas ode pogledati predmet kupovine ili s vama prodati artikl koji ste oglasili, kako bi bili sigurni te neka ta osoba vama od povjerenja obavi kupovinu. I tu budite sumnjičavi iako nisu svi prodavatelji prevaranti!

– Uglavnom savjetujemo da se ne kupuje na neviđeno. Ne nasjedajte na internetske prevare, već radije idite na varijantu vidio-kupio-prodao i za svoje dobro uplate vršite pouzećem, jer očito još uvijek postoje načini na koje se i danas putem internet kupovine može ljude prevariti – savjetuju iiz goričke policije.

Objava INTERNET PREVARE Putem Njuškala nasjela na lažnog ‘kupca’ te ostala bez veće svote novca pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.