Prijava

Vaša prijava

Osnovnoškolci će sada moći učiti iz rječnika turopoljskog dijalekta!

[]

Osnovnoškolci Velike Gorice od sada će moći uz standardni književni hrvatski jezik učiti i iz rječnika turopoljskog dijalekta. S ciljem očuvanja autohtonog govora domicilnih stanovnika Turopolja.

Ovo je svim osnovnoškolcima omogućio Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici donirajući primjerke priručnog rječnika turopoljskog dijalekta “SLOVÔRA”. Ovaj riječ nastao je kao doprinos za izradu sveobuhvatnog i cjelovitog rječnika turopoljskog dijalekta. “SLOVÔR” je popis riječi na dijalektu, te obrnuto na riječi standardnog govora u drugom dijelu, ali i mnogo više od toga.

Ovaj priručni rječnik nudi i vrijedan doprinos utvrđivanju rješenja za pisanje izgovora turopoljskog dijalekta, što se pokazalo do danas velikim problemom svakome tko piše na tom dijalektu. Stoljetna presija nad turopoljskim jezikom i govorom je prekinuta 2017.god. kad je turopoljski dijalekt proglašen zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske“, objašnjava Ana Plehinger, predsjednica Ogranka.

Namjera Ogranka kao izdavača ovog priručnog rječnika je da u svrhu očuvanja materinjeg govora Turopolja, a putem osnovnoškolskog obrazovnog sustava koji je kamen temeljac obrazovanja – dopre do svakog djeteta velikogoričkih osnovnih škola, barem u dijelu zavičajnog obrazovanja. Uz ovaj, izrada velikog rječnika je u tijeku.

Objava Osnovnoškolci će sada moći učiti iz rječnika turopoljskog dijalekta! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.