Prijava

Vaša prijava

Gradski zbor Franjo pl. Lučić putuje u Rim na proslavu sv. Jeronima

[]

Nakon godinu i pol dana svojevrsne „karantene“ kad je riječ o probama i nastupima, Gradski zbor Franjo pl.Lučić se posljednja 3 tjedna intenzivno pripremao za jedan značajan nastup. Naime, Hrvatska rimska zajednica proslavit će svetkovinu sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika Papinskog hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima, liturgijskim slavljem u crkvi sv. Jeronima u Rimu u četvrtak 30. rujna 2021. u 18.30 sati. Koncelebriranu sv. Misu predvodi i propovijeda mons. Tomislav Đukez, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, službenik u Državnom tajništvu Svete Stolice. Liturgijsko pjevanje na misnom slavlju animirat će Gradski zbor Franjo pl. Lučić iz Velike Gorice.

Uvod u novu zborsku sezonu

Gradski zbor Franjo pl.Lučić, zajedno sa svojom voditeljicom prof.Dubravkom Veliki, te korepetitorom prof.Tiborom Naglićem putuje u Rim, gdje će na velikom misnom slavlju hrvatske zajednice u Rimu, nastupom obogatiti liturgijsku svečanost, a ujedno predstaviti i Grad Veliku Goricu. Program je pomno biran, predstavit će se bogata hrvatska zborska baština i izvesti neka od kapitalnih djela hrvatske zborske literature, poput Offertoriuma Cum invocarem za solo sopran, zbor i orgulje, Vatroslava Lisinskog, Svrši stopi moje, Krste Odaka, te djela Franje pl.Lučića, Rulolfa Matza i Jakova Gotovca. Sjajan je to uvod u novu zborsku sezonu i priprema za proslavu 25. obljetnice osnutka koju će gradski zbor obilježiti iduće godine.

„Sretni smo što smo napokon započeli sa probama, a osobito nas veseli što ćemo nakon duge pauze imati priliku nastupiti u Rimu, u predivnoj crkvi Sv.Jeronima, u kojoj ćemo obogatiti misno slavlje velebnim djelima hrvatske zborske baštine“. – Istaknula je Lidia Capković Martinek, predsjednica i solistica gradskog zbora Franjo pl.Lučić.

Klasika i tradicija idu rukom pod ruku

Gradski zbor Franjo pl. Lučić dobro je poznat Goričkoj, ali i široj javnosti. Započeo je s radom 1997. godine i u proteklih gotovo 25 godina stasao u respektabilan zbor toplog zvuka i profinjenog glazbenog izričaja. Na čelu sa svojom dirigenticom i umjetničkom voditeljicom, zbor je vjeran programu klasične i tradicionalne zborske glazbe, prije svega domaćih autora koje rado predstavljaju diljem Domovine i Europe na raznim festivalima. Zbor također izvodi i djela inozemnih autora, te manje izvođena i pomalo zaboravljena djela svih glazbenih stilova i epoha. U dosadašnjem radu zbor je redovito održavao koncerte diljem Hrvatske. Prvenstveno u Velikoj Gorici, gdje redovito sudjeluje na svim gradskim manifestacijama, a svake godine građanima Gorice i Zagreba poklanja koncerte za Božić. Gradski zbor Franjo pl. Lučić osobito njeguje baštinu skladatelja Franje pl.Lučića, čije ime s ponosom nosi, te redovito sudjeluje na programima obilježavanja njegove obljetnice rođenja. Prepoznavši kvalitetu rada i postignutih rezultata, Grad Velika Gorica je dodijelio zboru nagradu Grada Velike Gorice sa likom Franje Lučića. Gradski zbor Franjo pl.Lučić u proteklih 25 godina nastupao je na smotrama i natjecateljskim festivalima u diljem Republike Hrvatske i Europe, na kojima redovito osvaja zlatna i srebrena odličja. Gradski zbor Franjo pl.Lučić je u dva navrata proglašen najboljim zborom zagrebačke županije.

 

Objava Gradski zbor Franjo pl. Lučić putuje u Rim na proslavu sv. Jeronima pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.