Prijava

Vaša prijava

SVJETSKI DAN TURIZMA Matko Peić bio je prvi poznati turist turopoljskog kraja 50-ih godina prošlog stoljeća

[]

Jučer su u sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma 27. rujna 2021. ispred Muzeja Turopolja Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici, Turistička zajednica Grada Velike Gorice, Gradska knjižnica Velika Gorica i Muzej Turopolja organizirali predavanje i filmsku projekciju u čast akademiku Matku Peiću (Požega, 1923. – Zagreb, 1999.), povjesničaru umjetnosti, slikaru i književniku.

Akademik Matko Peić 1967. godine napisao je čuvenu zbirku putopisa „Skitnje“ u kojoj je opisao i Turopolje i tako zabilježio perom neponovljive slike ovog kraja pa ga možemo smatrati prvim poznatim turistom koji je obilazio Turopolje te pronio njegovu slavu i ljepote diljem zemlje. Dokumentarni film „Skitnje – od Zagreba do Siska“ snimljen 1975., koji je ovim povodom ustupila Hrvatska televizija, zorno prikazuje nekadašnje Turopolje, povijesnu pokrajinu nadomak Zagreba.

U ime Zavoda nazočnima su se obratili voditelj akademik Željko Cvetnić i upraviteljica Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Velike Gorice Katja Matković Mikulčić.

– Ove godine osmislili smo malo drugačiji program. Radi se o tome da smo se upitali tko je prvi poznati turist u Turopolju.  Ispostavilo se da je to akademik Matko Peić koji je davno već 50-ih godina prošlog stoljeća krstario Turopoljem i ne samo da je sve zabilježio fotoaparatom nego je upisao nezaboravni putopis pod nazivom ‘Skitnje u Turopolju’ – kazala je upraviteljica Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Velike Gorice, Katja Matković Mikulčić.

O tom segmentu rada akademika Matka Peića govorila je dr.sc. Vesna Vlašić, ravnateljica Gimnazije Požega, vrsna poznavateljica njegovog djela i grada iz kojeg je Peić potekao.

-Peić je vidio Turopolje kao idiličan kraj s puno kurija, kraj prepun lijepih žena, žena koje je opisivao na erotičan način. Turopolje je vidio i kao kraj u kojemu se susreću smrt i život –  istaknula je dr.sc. Vesna Vlašić, ravnateljica gimnazije u Požegi.

Zamjenik gradonačelnika Neven Karas istaknuo je kako su grad i turizam međusobno povezani jer turizam uvelike pridonosi punjenu proračuna kao i druge gospodarske djelatnosti.

– Zadnjih godina zbog naših prirodnih ljepota, tradicijskog graditeljstva i vrhunskog gastronomskog užitka koji turisti mogu doživjeti naš kraj bilježi sve bolje rezultate. Tome naravno pridonosi i blizina grada Zagreba, ali i dobra povezanost sa svim dijelovima Republike Hrvatske, ali i napori koje Grad Velika Gorica ulaže u razvoj turističke djelatnosti. Imamo Centar za posjetitelje koji je napravljen zadnjih godina, a ulaže se i u biciklističke staze i druge aktivnosti koje postižu aktivan odmor i turizam- poručio je zamjenik Neven Karas.

Na sadašnje stanje turizma u Turopolju osvrnula se Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice Grada Velike Gorice, koja je istaknula kako su unatoč pandemiji bilježili i bilježe izvanredne rezultate.

 

– Pandemija je stvorila neke nove okolnosti, ali i izazove na koje je velikogorički turistički sektor dobro reagirao te se krenulo u promjene obraćanja i nuđenja našim sugrađanima i potencijalnim gostima drugačijih turističkih proizvoda. Počele su se razvijati kuće za odmor, te turopoljski gruntovi i različite fizičke aktivnosti koje su ljudi tražili u pandemiji tako je da je Velika Gorica tu 2020. godinu koja je bila zaista teška godina živjela aktivno i turizam je bio prisutan. U 2021. godini krenuli smo se vraćati te se nadamo kako ćemo do kraja godine dosegnuti brojke koje će biti blizu 2019. godine, ususret 2022. godini koja bi trebala biti godina potpunog oporavak. Mislim da je pandemija malo potaknula naše poduzetnike, koji su kreativno i odvažno stvorili nove vrijednosti, a uz koje smo ojačali – naglasila je Milada Mesarić, direktorica TZ Velike Gorice.

Objava SVJETSKI DAN TURIZMA Matko Peić bio je prvi poznati turist turopoljskog kraja 50-ih godina prošlog stoljeća pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.