Prijava

Vaša prijava

DELICIJE IZ TUROPOLJSKOG LUGA U lovu na turopoljski tartuf!

[]

Topla nedjelja, bablje ljeto. Sunce je već od ranog jutra provirilo, a dan kao stvoren za boravak u prirodi. U Etno Zadrugu Buševec već pristižu prvi gosti, toči se rakija, medica ili loza, treba se pripremiti i zagrijati za put, a mirišu i domaći specijaliteti od kojih se posebno ističe kajgana iliti „pražetina“ s tartufima. Buševec je polazna točka odakle se 50-ak zaljubljenika, članova Rotary kluba Velika Gorica uputilo na jedinstven lov- onaj na tartufe!

 

Tartufi su tek nedavno otkriveni u šumama Turopoljskog luga, prenosi ih turopoljska svinja rujući u vlažnom i mekanom tlu, a Rotaryjevci i njihove obitelji okušali su sreću u pronalasku ove vrijedne delicije, blaga zakopanog u turopoljskim šumama.

„Ovo je za sve nas nešto novo i izazovno i puni smo doživljaja. Jedinstveno jutro u lovu na tartufe“, opisuje nam Mihaela Pavić, predsjednica Rotaract kluba Velika Gorica. I zaista Turopolje je prirodno i kulturno bogatstvo, prepuno biljnih, životinjskih vrsta i bogate spomeničke arhitekture i povijesti, a sve što je vrijedno i važno, dodaje Mihaela, treba i poštivati. „Uz pomoć psa tartufara naša je grupa pronašla pet komada tartufa. Pas ima odličan njuh i jako je zanimljivo gledati kako traži tartuf i do njega dolazi. Jako impresivno“, zaključuje Mihaela.

Rotary klubu Velika Gorica ovo je drugi lov na tartufe koji se ponovo pokazao izuzetno uspješnim. Ovoga puta oplemenjen je dobrodošlicom u Buševcu, uz domaće specijalitete- mast na kruhu, tartufe s kajganom ili na kruhu, a za ručak su gosti uživali u belim žgancima s tropom ili pak štruklima s tartufima.

„Sve je danas u znaku tartufa, pa smo tako i mi prilagodili našu tradicionalnu turopoljsku kuhinju i malo je začinili. Gostima se sviđa, sve je nestalo u tren oka“, govori nam kuharica Ivana Belošević. Uz nju je domaće medenjake nudila i Marija Robić čiji se OPG bavi proizvodnjom finih medenjaka ali i domaćeg kukuruznog kruha, a sve su to organizirali i upriličili članovi Ogranka Seljačke sloge iz Buševca. U manifestaciju se uključio i ChoCo obrt obitelji Marković s pralinama s okusom tartufa!

U lov na tartufe krenulo je mnogo Goričana, ali i gostiju iz Zagreba, Varaždina. „Ovo je prilika da svima pokažemo koliko ljepota ima u Turopolju, te da se za dobar tartuf ne mora ići u Istru već i ovdje možemo imati to predivno iskustvo, uz lokalne tartufare i kušanje finih domaćih jela“, govori nam Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije koja je u lov stigla kao članica Rotarija.

Fini specijaliteti, aktivnost u prirodi i uživanje u ljepotama Turopolja još jednom su se pokazali kao pun pogodak, a prema riječima organizatora ovo se događanje nastavlja i dalje- iduće godine još bogatije i veće za sve sudionike.

Objava DELICIJE IZ TUROPOLJSKOG LUGA U lovu na turopoljski tartuf! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.