Prijava

Vaša prijava

SLOVÔR Predstavljanje priručnog rječnika turopoljskog dijalekta na 258. Matičinom četvrtku

[]

Matičin četvrtak već se 18 mjeseci zbog epidemiološkoh mjera koje su na snazi provodi online. No to ih nikako nije obeshrabrilo da nastave u promociji baštine i kulturnog naslijeđa našega kraja.

Sutra, 30. rujna s početkom u 19,30 sati u tom duhu predstavit će “S L O V Ô R”, priručni rječnik turopoljskog dijalekta o kojem će govoriti autor Stjepan Rendulić, predsjednica Ogranka i izdavač Ana Plehinger, te članica uredništva Matičinih izdanja, prof. Đurđa Parać.

SLOVÔR” je nastao kao doprinos za izradu sveobuhvatnog i cjelovitog RJEČNIKA TUROPOLJSKOG DIJALEKTA, a koji obuhvaća riječi svakodnevnog govora autohtonih i domicilnih stanovnika Turopolja.

 Sadrži  popis riječi na dijalektu, (te obrnuto na riječi standardnog govora u drugom dijelu) ali i mnogo više od toga.

Ovaj priručni rječnik nudi i vrijedan doprinos utvrđivanju rješenja za pisanje izgovora turopoljskog dijalekta, što se pokazalo do danas velikim problemom svakome tko piše na tom dijalektu.  Stoljetna presija nad turopoljskim jezikom i govorom je prekinuta 2017. godine kad je turopoljski dijalekt proglašen zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom RH.

Izrada velikog RJEČNIKA TUROPOLJSKOG DIJALEKTA je u tijeku, ali riječ je o zahtjevnom višegodišnjem procesu koji traje i još će potrajati.

258. izdanju Matičinog četvrtka možete se priključiti OVDJE.

Objava SLOVÔR Predstavljanje priručnog rječnika turopoljskog dijalekta na 258. Matičinom četvrtku pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.