Prijava

Vaša prijava

DISTRIBUTIVNI CENTAR Prve jabuke dobile oznaku „Dokazana kvaliteta Hrvatska“

[]

U sklopu nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, jabuka članova proizvođačke organizacije PZ JabukaHR prvi je proizvod označen znakom „Dokazana kvaliteta Hrvatska“. Znak je to koji potrošaču garantira da je proizvod proizveden ili prerađen u RH i da je Hrvatska zemlja podrijetla njegova glavnog sastojka.

Promocija nacionalnog sustava i označavanje prvih jabuka oznakom „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ upriličeni su, u prisustvu ministrice poljoprivrede Marije Vučković, u Distributivnom centru za voće i povrće u Velikoj Gorici.

„U čemu je razlika ove u odnosu na druge oznake koje jamče sljedivost od polja do stola? Oznaka ‘Dokazana kvaliteta’ je prva notificirana oznaka pred nadležnim tijelima Europske komisije. Korak po korak i ona će se, tamo gdje postoji skupina proizvođača s jasno iskazanim interesom, primjenjivati na sve hrvatske poljoprivredne proizvode“, rekla je ministrica Vučković. Prvi zahtjev za dobivanje znaka podnijela je Hrvatska voćarska zajednica.

„Želja je bila da naše voće dobije oznaku koja će garantirati kupcu, na jasan i nedvosmislen način, da je riječ o proizvodu koji je proizveden zaista tamo gdje je to u deklaraciji i navedeno, da udovoljava višim standardima od uobičajeno propisanih i da iza njega stoji sljedivost tijekom cijeloga proizvodnog procesa“, rekao je Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, dodavši da potrošaču treba omogućiti da jasno zna odakle je voće koje se nudi na polici.

Luka Cvitan, upravitelj proizvođačke organizacije PZ JabukaHR, rekao je da oznaka “Dokazana kvaliteta Hrvatska” garantira potrošaču sljedivost i podrijetlo proizvoda, a u konačnici i prepoznatljivost na policama trgovačkih lanaca, gdje će se razlikovati od drugih proizvoda. Zahvalio je upravi Distributivnog centra na uspješnoj suradnji, koja je počela prije tri godine. Članovi PZ JabukaHR (najvećim dijelom riječ je o slavonskim voćarima) u ULO hladnjači Distributivnog centra skladište svoje proizvode i odatle ih plasiraju u trgovačke lance.

Zamjenik župana Damir Tomljenović, koji je označavanju jabuka znakom „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ prisustvovao u ime Županije, rekao je da je upravo Distributivni centar pokazatelj koliko Županija brine o poljoprivredi.

„Sagradili smo ga, jer je on bio potreba naših voćara. Većina sredstava dobivena je iz EU fondova. Županija će i dalje stajati iza proizvođača, sve što je u našoj mogućnosti radit ćemo u njihovom interesu“, rekao je Tomljenović.

Ministrica Vučković je istaknula da je za proizvodnju visokokvalitetne hrane potrebno osigurati i adekvatne logističko-distributivne prostore. A to će biti moguće, rekla je, sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Objava DISTRIBUTIVNI CENTAR Prve jabuke dobile oznaku „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.