Prijava

Vaša prijava

FOTO Otvorena izložba „Dnevnik fotografa – Josip Perše“ u Muzeju Turopolja

[]

Prigodnom izložbom povodom 110. obljetnice rođenja, Muzej Turopolja prisjetio se velikogoričkog fotografa Josipa Perše. Velika Gorica i okolica na fotografijama iz pedesetih, šezdesetih koje smo mogli vidjeti na razglednicama, ali na izložbi su postavljene i fotografije iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Neke od fotografija predstavljene su na otvorenju izložbe svojoj muzejskoj publici, a neke i prvi put.

Autorica i kustosica izložbe je Maja Ergović, koja nam ističe kako su Peršine fotografije zabilježile gradske ulice, zgrade, događaje u Velikoj Gorici i okolici u prošlosti, a danas mnogima bude ugodna sjećanja.

– Josip Perše inače je bio rođeni Slovenac kojeg su turbulentna vremena Drugog svjetskog rata dovela u Goricu. Izložba je realizirana u suradnji sa praunukom Josipa Perše, inače studenticom montaže na Akademiji dramskih umjetnosti koja je na izložbi napravila i dva videopriloga. Rijetke su i među kolekcionarima vrlo vrijedne, a mogu se prepoznati po žigu PJ, odnosno njegovim inicijalima. Izložili smo i njegove osobne predmete koje je posudila obitelj Žganec Perše, pa tako možete vidjeti i njegov bicikl, fotoaparate, obiteljske fotografije, kao i pet dnevnika u kojima je opisivao svoj težak život još u Sloveniji i za vrijeme rata, kada je završio u nekoliko logora – otkrila nam je Maja Ergović, kustosica dokumentaristica u Muzeju Turopolja.

Izložene fotografije dio su muzejske fotodokumentacije, a dio njih potječe iz privatne ostavštine obitelji Žganec i Perše i privatne zbirke Damira Drvodelića. Većina je iz nedavno pronađenih negativa i negativa na staklu koji će također ubuduće postati fundus Muzeja Turopolja.

Priliku za pogledati divne povijesne objektivom zabilježene fotografije imate i vi do 29. studenog 2021. godine, radnim danom od utorka do petka između 9.00 i 16.00 sati, te subotom i nedjeljom od 10.00 do 13.00 sati.

 

Objava FOTO Otvorena izložba „Dnevnik fotografa – Josip Perše“ u Muzeju Turopolja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.