Prijava

Vaša prijava

FOTO: 19. godina Međunarodnog festivala tradicijske glazbe u Buševcu

[]

Ogranak Seljačke sloge Buševec sinoć je svojim sugrađanima, ali i ostalim gostima priredio pravu poslasticu, i to već 19. godinu. U Domu kulture Buševec su se mogla čuti razna zanimljiva, tradicijska glazbala.

Uz ona glazbala koja su polaznici naučili na satovima gajdi i dudi, poseban spektakl priredio je Ivan Judaš na handpanu, a publiku je dodatno zabavljao Andor Veg, glazbenik iz Mađarske. Među nastupima tu su bili OSS Buševec i njihov Filip Rožić na ruskom kuraiu, Dobovski rogisti iz Slovenije koji su svirali na lovačkim rogovima, polaznici seminara koji su svirali na gajdama i dudama, Andor Veg na raznim mađarskim glazbalima te Tamburaški sastav Presto.

Ove godine je malo teže bilo organizirati zbog već poznate situacije, ali potrudili smo se i uspjeli su nam doći izvođači izvana. OSS Buševec je prikazao skladbe koje smo naučili u Rusiji na Olimpijadi i pokazali smo ruski instrument kurai koji su tamo i dobili na poklon. Polaznici seminara kod Andora Vega pokazali su što su naučili“, govori Nenad Rožić, predsjednik OSS-a Buševec.

Interesantno je bilo i upoznavanje publike s handpanom, instrumentom koji liči na leteći tanjur, a proizvodi lagane i vrlo ugodne tonove. “Kod nas bi rekli da izgleda kao svira na peki, naravno u šali, ali radi se o vrlo zanimljivom i milo zvučnom instrumentu koji treba znati svirati rukama, vjerujem da je to bilo posebno zanimljivo čuti“, dodaje Rožić.

Na 19. Međunarodnom festivalu tradicijskih glazbala mogli su se čuti instrumenti koje posjetitelji do sada možda nisu imali prilike vidjeti. Publika je mogla uživati u zvucima gajdi, duda, čiftelije, šargije, lovačkih rogova, tamburica, kuraja i niza drugih vrlo zanimljivih i neobičnih instrumenata. “Cilj svega je da potaknemo mlade ljude da se počnu baviti sviranjem tradicijskih glazbala i da ljudi shvate da se na sve može svirati – od šuplje cijevi do kompliciranijih instrumenata. Mislim da smo taj cilj ostvarili”, zaključuje.

Kao i godina do sada, festival je prošao uspješno i uz ovacije publike, a nadamo se da ćemo iduće godine imati priliku čuti još nešto novo.

Objava FOTO: 19. godina Međunarodnog festivala tradicijske glazbe u Buševcu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.