Prijava

Vaša prijava

POUVG obilježava Međunarodni dan bijelog štapa koncertom pijanista Perice Mihaljevića

[]

U cilju upoznavanja šire javnosti s problematikom slijepih i slabovidnih osoba, 15. listopada obilježava se Međunarodni dan bijelog štapa. Bijeli štap kao pomagalo omogućuje lakše kretanje slijepim i slabovidnim osobama, ali prvenstveno je simbol njihove samostalnosti i nezavisnosti.

U Hrvatskoj se ovaj Dan obilježava od 1996. godine, a tome se redovito pridružuje i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica koje i inače u svoje kulturne i edukativne programe nastoji uključivati ranjive skupine. Prijašnjih godina organizirane su prigodne projekcije filmova, predavanja, gostovanje Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“, a Biblioteka Albatros je svoju prvu zvučnu knjigu snimljenu na sticku darovala Hrvatskoj knjižnici za slijepe kako bi bila dostupno njezinim korisnicima.

Ove godine Učilište će Međunarodni dan bijelog štapa obilježiti koncertom pod nazivom „O slijepima kroz glazbu, priču i primjer“. Nastupit će pijanist Perica Mihaljević koji je oslijepio u ranom djetinjstvu, ali ga to nije spriječilo da ostvari svoje želje i ciljeve. S deset godina upisuje glazbenu školu pod vodstvom prof. Darka Žuka, a pod njegovim vodstvom uspješno završava i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje u školi „Blagoje Bersa“. Godine 2001. upisuje se u Lovranu na Visokoj školi za glazbenu umjetnost (Ino Mirković) na studij klavira u klasu prof. Marine Ambokadze. Diplomirao je u Zagrebu 2005. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ljubomira Gašparovića.

Mihaljević je ostvario niz uspješnih nastupa na kulturnim manifestacijama, javnim koncertima i natjecanjima u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj i Austriji. Autor je više skladbi za klavir, a trenutno radi u Glazbenoj školi Jan Vlašimsky u Virovitici, kao nastavnik klavira. U suradnji s prijateljem Vedranom Stanićem 2015. osmislio je sustav taktilnih oznaka za boje „Lunas spectrum“ za koji su i nagrađivani.

Osim glazbenog dijela, Mihaljević će kroz razgovor s posjetiteljima ukazati na specifične potrebe i probleme slijepih i slabovidnih osoba, ali i obaveze zajednice prema njima. Na vlastitom primjeru pokazat će da osobe s oštećenjem vida mogu slijediti svoj san i ostvariti zadane ciljeve.

Koncert i razgovor s umjetnikom bit će 15. listopada u Vijećnici POUVG-a, s početkom u 19:30 h. Ulaz je besplatan.

Objava POUVG obilježava Međunarodni dan bijelog štapa koncertom pijanista Perice Mihaljevića pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.