Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Ivana Šojat „Štajga ili put u maglu“ i Želimir Periš „Mladenka Kostonoga“

[]

Idućeg tjedna u Gradskoj knjižnici Velika Gorica započinju s obilježavanjem Mjeseca hrvatske knjige i u razdoblju od 15. listopada pa sve do 15. studenog nudimo našim korisnicima pregršt zanimljivih događanja s naglaskom na čitanju hrvatske književnosti.

– Započinjemo Turbooksom–malim književnim festivalom koji nam ove godine u Veliku Goricu dovodi popularne i nagrađivane hrvatske autore, Ivanu Šojat i Želimira Periša. Stoga smo odlučili u ovotjednoj preporuci predstaviti njihove najnovije romane – kazali su.

Nagrada tportala za najbolji hrvatski roman jedna je od najprestižnijih hrvatskih književnih nagrada, a u godini čitanja 2021. sasvim je zasluženo pripala Želimiru Perišu. Svestrani zadarski autor prisutan je na književnoj sceni već dugi niz godina, objavio je zbirku priča „Mučenice“, kriminalističke romane „Mima i kvadratura duga“ i „Mima i vaše kćeri“, slikovnicu „Straška postavlja teška pitanja“ te u konačnici sjajan roman „Mladenka kostonoga“, koji je osvojio i kritiku i čitatelje.

„Mladenka kostonoga“ priča je o vještici Gili koja je u 19. stoljeću živjela i djelovala na prostorima Dalmacije, Istre, Like pa sve do Beča. U Beču roman počinje i završava, jer pripovijest o Gili prepjevat će guslar Želimir Periš, priveden u bečki zatvor. Već sama činjenica da je autor lik romana govori nam kako je ovo posve neobično djelo, postmodernički roman koji svojom stilskom raznovrsnošću nije nimalo nalik bilo čemu što ste dosad pročitali.

I dok Periš čitatelje vodi bespućima svoje rodne Dalmacije, romani Ivane Šojat odvode na drugi kraj Lijepe naše, prekrasne ravnice Slavonije. Rođena Osječanka također ima iza sebe brojne objavljene naslove, među kojima se ističu romani „Unterstadt“, „Ezan“, „Ničiji sinovi“ zbirka priča „Emet i druge priče“,  roman za mlade „Oblak čvoraka“, druga prozna djela kao i zbirke poezije te prijevodi s engleskog i francuskog jezika.

„Štajga ili put u maglu“kroz kroniku propasti jedne obitelji  pripovijeda o Štajgi kao legendarnom vinkovačkom željezničkom i putničkom čvorištu. 80-tih godina 20. stoljeća tamo je dnevno prolazilo više od milijun putnika, sve dok rat nije to zlatno doba bacio u zaborav. Štajga je personifikacija Slavonije u poslijeratnom vremenu, nekoć sjecište zbivanja, a sada tek usputna stanica u magli. Uz glavni lik romana, šefa željezničkog kolodvora Andrije, vežu se dva vrlo aktualna problema suvremenog društva o kojima roman progovara,  a to su odlazak mlade radne snage u inozemstvo i utapanje tuge starijih generacija u alkoholu.

– U utorak, 19. listopada, u 18 sati, naša će knjižnica ugostiti Ivanu Šojat i Želimira Periša. S nestrpljenjem iščekujemo  što će nam otkriti o svom pisanju i ovim sjajnim romanima a vas u međuvremenu pozivamo da ih pročitate zajedno s nama – poručili su iz knjižnice.

Pripremila: Anamarija Horvatinčić

Objava KNJIGA TJEDNA Ivana Šojat „Štajga ili put u maglu“ i Želimir Periš „Mladenka Kostonoga“ pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.