Prijava

Vaša prijava

Održana Županijska skupština Zagrebačke županije, donesen rebalans proračuna

[]

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Rebalans proračuna za 2021. godinu koji iznosi 1.329.412.913,00 kn i veći je za 4,92 posto u odnosu na Proračun donesen krajem prošle godine. Za 3,90 posto veći je i Izvorni proračun kojim Županija realno i upravlja te on sada iznosi 541.744.967,00 kn. Rebalans je rađen radi pokrića gubitka zdravstvenih ustanova uslijed pandemije, obnove i saniranja šteta uzrokovanih potresom, preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata, ali i otvaranja novih, kao i usklađivanja namjenskih prihoda s rashodima.

Donošenju Rebalansa prethodilo je prihvaćanje izvještaja o izvršenju proračuna za 2020. godinu te prvih šest mjeseci ove godine. Tako su u 2020. ukupni prihodi i primici ispunjeni na razini 97,31 posto, dok su rashodi realizirani na razini 90,37 posto od tekućeg plana. U prvoj polovici ove godine prihodi su ispunjeni na razini 49,39, a rashodi 43,30 posto od plana.

Vlada RH osigurala je 40 milijuna kuna za obnovu oštećenih objekata javne namjene te 43,75 milijuna kuna za županijski prijevoz, a vijećnici su prihvatili Program provođenja mjera obnove zgrada javne namjene, zgrada vjerskih zajednica i infrastrukturnih građevina oštećenih potresom na području Zagrebačke županije te su ovlastili župana za sklapanje ugovora s prijevoznicima o javnoj usluzi za županijski prijevoz putnika.

Prihvaćeno je izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije, a koje je predstavio načelnik PU zagrebačke Marko Rašić. Tijekom 2020. godine na području Županije zabilježeno je 2.559 kaznenih djela, 1.753 prometne nesreće te 2.642 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine kriminalitet je u padu za 2 posto, razriješenost slučajeva bolja je za 5,4 posto, za 7,7 posto se smanjio broj prekršaja iz područja javnog reda i mira, broj prometnih nesreća je manji za 11,2 posto, dok je broj smrtno stradalih ostao isti. Rašić posebno je istaknuo pad kaznenih djela krađe za 3,3 posto, provalnih krađa za 19 posto, razbojništva za 41,4 posto i drskih krađa za 33,3 posto kao važne činjenice jer se radi o kriminalitetu koji utječe na subjektivan osjećaj sigurnosti stanovnika. Tako je područje Zagrebačke županije s aspekta sigurnosti ocijenjeno kao izuzetno sigurno i poželjno za život, a kao i prethodnih godina velika pozornost usmjerit će se na mnogobrojne preventivne programe te stručno usavršavanje policije.

Donesena je i odluka o dodjeli Javnih priznanja Zagrebačke županije u 2021. godini. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se Ivanu Palčiću, mladom poljoprivredniku iz Vukovine, Gradskom ogranku Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Zaprešića, Velimiru Sruku, potpredsjedniku Hrvatskog kinološkog saveza iz Dugog Sela, KUD-u Sveta Ana Rozga – limena glazba iz Dubravice i Udruzi osoba s invaliditetom Sinergija iz Samobora. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijelit će se autoru brojnih knjiga o povijesti Nikoli Tomincu iz Dugog Sela, kiparu Mati Turiću iz Vrbovca, taekwondoašu s invaliditetom Filipu Cimašu iz Ježeva i Ogranku Seljačke sloge Buševec. Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijelit će se Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Pribić.

Zagrebačka županija darovat će Gradu Ivanić-Gradu 7,1 milijuna kuna vrijednu nekretninu koja će se urediti za potrebe Visoke škole Ivanić-Grad koja osim trogodišnjeg studija fizioterapije planira i diplomski studij fizioterapije te menadžment u zdravstvu. Inače, navedena škola povezana je sa SB Naftalan kao nastavna baza.

Na sjednici se donijela Odluka o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Zagrebačke županije. Naime, prethodna Odluka donesena je u vrijeme pandemije kada se sjednica Skupštine održavala elektroničkim putem sukladno uputama Ministarstva uprave. S obzirom da je Visoki upravni sud RH presudom spomenutu Odluku ukinuo zbog nemogućnosti dostatne primjene načela javnosti i usmenog raspravljanja, vijećnici su danas nakon provedene rasprave podržali Odluku o ustrojstvu. Napominjemo kako je Županija presudu primila 8.10.2021. te se Visoki upravni sud RH nije referirao na sadržaj Odluke nego samo na proceduru donošenja.

Na sjednici je prihvaćeno izvješće o radu župana za prvih šest mjeseci ove godine, a imenovani su i članovi u nizu odbora Županijske skupštine, predstavnici u Skupštini i član u Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija te članovi Zajedničkog vijeća Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Vijećnici su prihvatili odluku o izmjenama i dopunama Poslovnika Županijske skupštine.

Vijećnike je, među mnogim pitanjima, zanimalo koje se domaće i strane investicije trenutno realiziraju na području županije, obnavlja li Županija energetski zgrade javne namjene, kakvo je stanje procijepljenosti stanovništva protiv Covida-19, stanje u lovstvu, izdvajanja Županije za kulturu i sport, kao i rad određenih županijskih tvrtki u prošlogodišnjem razdoblju.

Objava Održana Županijska skupština Zagrebačke županije, donesen rebalans proračuna pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.