Prijava

Vaša prijava

SVJETSKI DAN KRAVATE Turopoljska podgutnica pramajka je današnje kravate!

[]

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Naziv ‘Kravata’ potječe od imena Hrvat (Croat) i po prvi puta se spominje 1651. godine, a 1880. godine nastala je kravata kakvu danas poznaje cijeli svijet.

Kao spomen dan prihvatio ga je i Hrvatski sabor 2008. godine, s obzirom da je kravata jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv.

Crvena urešena mašna – turopoljska podgutnica pramajka je kravate. Naime, upravo su  podgutnicu na vrat mladića, odnosno pod gut, vezale djevojke i žene pri odlasku u bitku. Crveni rubac  bio je znak ljubavi i sjećanja na njih i dom, a smatra se jednom od preteča današnje kravate.

Vjeruje se da je taj crveni rubac na vratu turopoljskog banderijalca, vojnika iz povijesne postrojbe Hrvatske vojske došao u Pariz i od tamo kao kravata krenuo dalje u svijet.

Zanimljivosti o turopoljskoj podgutnici i nastanku riječi kravata

Priča ide ovako… Da nije bilo Turopoljaca koji su sa svojim podgutnicama dojahali u Pariz, te oduševili francuskoga kralja Luja XIV. i njegove dvorjane da su se svi počeli kititi rupcima, nikada taj ures zapadne civilizacije ne bi dobio ime po Hrvatima. U Turopolju se vjeruje kako je današnji naziv kravata nastao tako što je Francuzima bilo lakše izgovoriti riječ »Croata«, pa je pretvoriti u »cravate«. Zanimljiva je činjenica i kako je francuski kralj Luj XIV imao svoje cravatier du roi. Cravatier du roi su imali vrlo važan zadatak u državnoj administraciji: nuditi kralju košaru punu najfinijih kravata svako jutro!

Koliko se Francuzima svidjela kravata dovoljno pokazuje podatak kako je 1667. godine ustrojena posebna pukovnija Royal Cravates, a bila je nazvana po Hrvatima koji su bili u njenom sastavu i nosili kravatu. Nije trebalo mnogo vremena da se kravata proširi Europom kao znak kulture i otmjenosti. Kravate su u Francuskoj s vremenom postale i simbol napretka pa su se tako za vrijeme Francuske revolucije nosile crne kravate kao znak protesta protiv nazadnih, tj. zastarjelih ideja.

I doista, način vezanja rupca Parižani zovu „A la croat“ i iz njega nedvojbeno dolazi naziv kravate. Podgutnica je stoga zasluženo jedan od najvažnijih simbola turopoljskog kraja.

 

 

Objava SVJETSKI DAN KRAVATE Turopoljska podgutnica pramajka je današnje kravate! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.