Prijava

Vaša prijava

OPORBA Je li demokracija i poštivanje zakona, statuta i poslovnika teret vladajućoj većini u Gradu Velika Gorica?

[]

Povodom sazivanja treće sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, zakazane za 26. listopada, predstavnici oporbenih stranaka u Gradskom vijeću Velike Gorice – GLAS, Most, HSS, HSP i SDP ispred ulaza u sjedište Gradskog vijeća održali su konferenciju za medije na temu: Je li demokracija i poštivanje zakona, statuta i poslovnika teret goričkom HDZ-u i vladajućoj većini u Gradu Velika Gorica.

Ivo Jelušić naglasio je kako su otpočetka kao oporba spremni za suradnju u onome što je, po njihovom mišljenju dobro, ali i kao korektiv onoga što nije. Kako ističe, još su u 14. rujna uputili prijedlog za sazivanje sjednice Gradskog vijeća, pri čemu se pozivaju na Zakon o JLS.

– Predsjednik Gradskog vijeća je trebao sazvati sjednicu u roku od 15 dana na traženje potrebnog broja zastupnika – u našem slučaju je to minimalno devet a bilo nas je 12. Sjednica nije sazvana u prema Zakonu i Poslovniku. Mislili smo da za sjednicu nema dovoljno točaka dnevnog reda, te smo ostali šokirani kada smo ugledali 30 točaka, predloživši da se ista održi u dva dana, što je odbijeno. Sjednica zbog toga neće moći biti kvalitetno odrađena. Ujedno, želimo da se važne točke dnevnog reda poput rasprave o aglomeraciji stave među prvima, a ne na 30. mjesto. Mi smo protiv toga jer je to antidemokratski i nije u interesu građana – kazao je Ivo Jelušić ispred GO SDP-a.

Okupljenima se obratio dr. Ivan Bekavac ispred MOST-a. Također se osvrnuo na njihov zahtjev da se u dnevni red uvrste točke za koje smatraju da su od velikog značaja za boljitak građana, no to nije učinjeno.

– Sve skupa to je nastavak nezakonite prakse koju smo gledali u mandatu bivšeg gradonačelnika. Gradonačelnik nastavlja i svoju sramotnu praksu neodgovaranja na poslane dopise gradskih vijećnika, kao i vijećnika gradskih četvrti, što je ujedno protivno zakonu o JLS. Nezadovoljan sam dokumentom u vezi prezentacije javnog prijevoza, budući da nije dostavljen original Studije izrađene od strane Prometnog fakulteta u Zagrebu. Sukladno Poslovniku za to sam poslao zahtjev, te očekujem da će mi isto biti dostavljeno do održavanja sjednice, jer i mi i javnost imamo pravo biti upoznati sa svime – kazao je Ivan Bekavac.

Ispred GLAS-a javnosti se obratila i vijećnica Stela Svračak, koja se osvrnula na problematiku aglomeracije, za koju kaže, kak ima niz problema i zastoja, a o čemu se uporno šuti.

– Dug grada narastao je na 44 milijuna kuna, što je jeddan od većih problema. Postoji i niz problema na koje se vodstvo Grada oglušuje i politika koju vode nije dobra. Vezano za aglomeraciju, vijećnici i predstavnici mjesnih gradskih četvrti pišu dopise odgovornima, odgovori se izbjegavaju. Ponegdje se aglomeracija u gradu nije ni sprovela, što nije dobro, jer svi bi htjeli imati vodu i kanalizaciju u skladu s 21. stoljećem. Vladajući ignoriraju oporbu i ne dopuštaju nam da dođemo do izražaja. Rješenje je sjesti zajedno i donijeti konkretne odluke na dobrobit građana – kazala je Stela Svračak ispred GLAS-a.

Ispred kluba MOST-a obratio se i vijećnik Damir Slojšek, koji je ukazao na izostanak demokracije i kršenje Poslovnika.

 – Ovo je krajnje neprofesionalno vođenje grada od strane gradonačelnika ali i predsjednika Gradskog vijeća, koji bi trebao sjesti sa dogradonačelnikom Karasom kako bi mu pojasnio što je Poslovnik a što Statut Grada Velike Gorice te kako se sazivaju sastanci Predsjedništva Gradskog vijeća u duhu demokracije, gdje moram naglasiti i kako se predsjednica kluba HDZ-a na istom uopće ne pojavljuje. Ispada da smo dobili kopiju bivšeg gradonačelnika i ovakvo sramotno vođenje Gradskog vijeća je nedopustivo. To je omalovažavanje svih nas koji sudjelujemo na tim sastancima – kazao je Slojšek.

Ispred gradske četvrti Hrvatski Velikani obratio se Zoran Lovrić, koji je istaknuo kako se na sastanke na temu aglomeracije pozivaju samo predsjednici gradskih četvrti u kojima ima vlast, dok se oporbene predsjednici uopće ne zove.

– Kao predsjednik gradske četvrti koja je najaktivnija ne sudjelujemo u projektu aglomeracije jer nismo pozvani, budući da nismo predstavnici iz redova njegove stranke – kazao je Lovrić.

Oporbeni potpredsjednik Gradskog vijeća iz redova SDP-a Ozren Robić naglasio je nezadovoljstvo tretmanom gradskih vijećnika od strane vladajućih. Ističe i problem sastajanja Odbora, kao stručnih tijela Gradskoga vijeća u šestom gradu po veličini u Hrvatskoj.

– Na izborima se ne bira samo gradonačelnik već i vijećnici koji imaju zadatak da propitkuju i analiziraju te na kvalitetan način vode rasprave o svim problemima koji tište naš grad, a kojih je puno. Odbori se ne sastaju pod izgovorom koronavirusa, oddnosno izostanka uvjeta za održavanje istih. To što smo konstruktivni i što želimo surađivati ne znači da nam trebate podcjenjiivati inteligenciju. Svi se želimo ponositi s činjenicom da smo šesti grad po veličini u Hrvatskoj, a u turopoljskoj metropoli ne može se osigurati prostor za funkcioniranje Odbora u Gradskom vjijeću – zaključio je Robić.

 

 

 

Objava OPORBA Je li demokracija i poštivanje zakona, statuta i poslovnika teret vladajućoj većini u Gradu Velika Gorica? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.