Prijava

Vaša prijava

FOTO 25. godina održavanja tradicije u Donjoj Lomnici

[]

Nakon dvije godine skromnog obilježavanja zbog pandemijskih razloga, sinoć se u Donjoj Lomnici održala folklorna večer u sklopu 25. Vojkovih dana. Događanje je ovo koje okuplja sve zaljubljenike u tradiciju, a koji već 25 godina održavaju sjećanje na Vojka Miklaušića, važnog čovjeka kulturne baštine Donje Lomnice i Turopolja.

Vojko je bio njihov dugogodišnji zborovođa, učitelji, entuzijast koji je skupljao i čuvao kulturu baštinu Turopolja, posebice svoga kraja. Na Vojkovim danima spomenuli su se i njegovih zapisa “Plemeniti puti” u kojima su sačuvane brojne pjesme, plesovi i običaji ovog kraja.

KUD Nova Zora iz Donje Lomnice ovu jubilarnu obljetnicu obilježila je polaganjem vijenaca i svetom misom u petak te jučerašnjim folklornim programom. Uz domaćine i sve njihove sekcije, nastupili su i gosti – KUD Gradići i KUD Velika Mlaka.Prošle godine nije bilo svečanog programa zbog situacije s pandemijom. Uvijek imamo najmanje triju gostiju, a iz našeg KUD-a su sudjelovale sve sekcije – tamburaši, plesači i pomladak.”, govori nam Mijo Jakunić, predsjednik KUD-a Nova Zora.

Kaže i kako KUD Nova Zora trenutno ima preko 120 aktivnih članova, no uvijek traže nove članove. “Prošle godine smo imali malo proba, a ove godine smo krenuli od ljeta i vidjet ćemo do kada. Prve smotre se planiraju tek za proljeće, sada se još ništa organizira.“, dodaje Jakunić.

25. Vojkove dane je, kao i godina do sada otvorio Krešmir Ačkar, no ovog puta kao gradonačelnik. “Ponosan sam što po peti puta imam čast otvoriti Vojkove dane, ovu bitnu manifestaciju za Donju Lomnicu i Turopolje. Ovo je manifestacija koja pokazuje putokaz osobnosti Vojka Miklaušića i njegove predanosti svom mjestu i tradiciji. On je odlučio u svojim zapisima sačuvati baštinu, sve ono na što bi, da danas pogleda ovu prepunu dvoranu, bio ponosan.”, govori Krešimir Ačkar.

Kako dodaje, KUD Nova Zora su čvrsti zaštitari baštine i svega onoga što ne smije biti zaboravljeno: “Čestitam vam što čuvate našeg čuvara tradicije, jer svaka generacija u svoje vrijeme mora odraditi tu ulogu i hvala vam na tome.

KUD se ove godine mogao pohvaliti s još jednim uspješnim projektom na kojem su sudjelovali, filmu „Iščemu turopolsko blago“ koji su ovih dana mogli pogledati učenici Područne škole Donja Lomnica.

25. Vojkovi dani manifestacija je koja okuplja brojne zaljubljenike u tradiciju, ali i pokazuje kako svake godine stižu i nove generacije koje će tu kulturnu baštinu čuvati.

Foto: Katarina Drvodelić

Objava FOTO 25. godina održavanja tradicije u Donjoj Lomnici pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.