Prijava

Vaša prijava

Početak sjednice Gradskog vijeća uz žalbe i konferenciju za novinare

[]

Jutros, nešto nakon 9 sati započela je 3. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice. Početak sjednice bio je poprilično užurban, na način da je oporba, točnije vijećnik Ivo Jelušić u ime oporbe prije objave Dnevnog reda zatražio stanku da se vijećnici oporbe dogovore hoće li ostati na Sjednici ili neće. Razlog je njihovo vjerovanje da Dnevni red od 30 točaka ne može biti kvalitetan te da se njihove točke nisu prihvatile na način na koji su oni željeli. Na temelju toga je klub vijećnika HDZ-a zatražio press konferenciju.

Oporba misli da je izigrana i manipulirana te da nisu poštovani, govori vijećnik Ivo Jelušić te smatra kako se s 30 točaka dnevnog reda ne može kvalitetno raspravljati. „Želimo biti kooperativni i pružamo ruku suradnje, predsjednik je prekršio poslovnik.“, govori te dodaje kako su tražili da se Gradska sjednica podijeli na dva djela ili da se ona održava u dva dana.

Ono što je oporbu smetalo je to što je točka Aglomeracije došla na 30., zadnju točku Dnevnog reda. Međutim, vijećnik Bekić za to ima objašnjenje. Kako navodi, ta točka je bila usmeno predložena od strane oporbe i to nakon što su dali pismeni zahtjev s četiri točke u kojima pitanje Aglomeracije nije bilo navedeno. Tako predsjednik Gradskog vijeća objašnjava kako je ta točka došla na red kada je i dana, kronološki. “Prihvatili smo i tu točku. Njima su bitne njihove točke, a ovime pokazuju da su im ostale manje bitne.”, govori Darko Bekić.

Nakon ove novinarske konferencije i stanke oporbe, oporba je odlučila kako će ostati na ovoj sjednici. Zbog toga je točka “Izvješće o projektu „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Velika Gorica“ stavljena na početak. “Međutim, da je redovnim putem bila predložena tada, bila bi u redovnoj proceduri. Mi nemamo ništa za skrivati, Aglomeracija ide svojim rokom, idu u rokovima. Jasno mi je da ste vi oporba i da morate govoriti da je cesta razrovana, sve je to u redu, no malo se uozbiljite.”, govori gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Odgovor na to daje Damir Slojšek: “Izveli ste cirkus kakav do sada nitko nije izveo. Mi smo tražili da ove točke idu na izvanrednu sjednicu, a da točka vezana uz Aglomeraciji bude za posebnu sjednicu. Dali smo vam vrijeme, mislili smo da ste drugačiji od vašeg mentora, no niste, vi ste zatvoreni za sve građane na društvenim mrežama. Sada ste pokazali svoje lice, vi ste izabrani od građana i tako se ponašajte.”

Repliku je imao i vijećnik Ivo Jelušić koji smatra kako nije u redu da on određuje Dnevni red i da on odlučuje koja će točka biti po redu na Dnevnom redu: “Po kojem to članku zakona? Možete tako vladati u svojoj stranci, ali vijećnici predlažu točke dnevnog reda, ne gradonačelnik!” 

 

Objava Početak sjednice Gradskog vijeća uz žalbe i konferenciju za novinare pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.