Prijava

Vaša prijava

Oporba napustila sjednicu Gradskog vijeća: “Sve odluke koje će se donijeti su nezakonite i ništavne”

[]

Burna 3. sjednica Gradskog vijeća nastavila se upravo takvom. Naime, nezadovoljna oporba, točnije klubovi SDP-a, HSS-a, GLAS-a i MOST-a su napustili sjednicu. Kako navode, nezadovoljni su dnevnim redom te smatraju kako je nezakonit te da na njemu nisu navedene zaista važne točke za građane.

“Podsjećam gradonačelnika da je obećao kako će svaka sjednica započeti izvješćem o Aglomeraciji.. Treba na samom početku kazati da je danas zadnji dan za zakonito održavanje Sjednice te smo sa sutrašnjim datumom izvan svih zakonskih okvira. Ove točke su bile spremne mjesecima ranije, a ima ih dosta važnih za razvoj grada. Lako je zaključiti da je ova Sjednica trebala biti sazvana ranije, a to nije bilo tako.”, govori Ivan Bekavac, MOST-ov vijećnik. Dodaje i kako je Gradsko vijeće trebalo biti sazvano 15 dana nakon 14. rujna kada je 1/3 vijećnika zatražila Sjednicu. “To je protivno Zakonu, a čak i pristojnosti koja se uči ranije u životu. Postupili su protuzakonito i protiv poslovnika.”, govori vijećnik Ivan Bekavac u raspravi.

Govori i o tome kako Studija o javnom prijevozu zapravo ne postoji, pozivajući se na informaciju pročelnika Katulića. “Ovo je zapravo laž, tu treba stajati Nacrt studije koja je tek u izradi, a koja će možda biti gotova u studenom. Tražili smo da nas se izvijesti o aneksu ugovora sa ZET-om, krucijalnoj točki, no o tome nema ničega. Umjesto toga vidimo ovo, studiju koja ne postoji.”

Ovime navodi kako ne prihvaćaju Dnevni red te traži da se stavi financijsko izvješće Razvojne agencije VEGORA te traži pojašnjenje oko točke 25. gdje stoji kako je posrijedi tvrtka Kamrad, a ne Denal konstrukcija kako su naveli te da se ne radi o iznosu od 3 milijuna kuna, već o iznosu od 3 milijarde kuna.

Na isto se referirao i Ozren Robić te navodi kako problem po pitanu prijevoza nije navedena Studija, već pitanje aneksa ugovora sa ZET-om te pitanje lokalnog prijevoza. “Molim da zaštitite dignitet Gradskog vijeća”, zaključuje. Zahtjev kluba MOST-a da se Studija o javnom prijevozu izbaci s Dnevnog reda nije prihvaćena, no točka Aglomeracije je stavljena na 3. mjesto na zahtjev kluba HDZ-a.

Zbog nezadovoljstva, oporba napušta 3. sjednicu Gradskog vijeća te su sazvali press konferenciju. “Nama nije cilj opstruirati nego biti konstruktivni. Pokušavali smo to na sve načine, željeli smo da sjednica ima legitimitet i pravnu utemeljenost. Nažalost, što zbog neznanja i oholosti, kolege iz HDZ-a to nisu prihvatili. Bili smo spremni raspravljati o svemu, no morali smo napustiti sjednicu jer ne želimo dati legitimitet ovakvom tretiranju predstavničkog tijela 6. najvećeg grada u Hrvatskoj.“, govori Ivo Jelušić te napominje kako su Vijeće i gradonačelnik u prekršaju.

Ivan Bekavac napominje kako važne točke nisu stavljene na dnevni red te ponovno spominje pitanje aneksa ugovora sa ZET-om te Studiju o prometu koja je, kako navodi, samo nacrt i zapravo lažna. “Ta točka dnevnog reda očito nije važna gradonačelniku i gradskoj upravi jer on je u medijima već prethodno koristio najaviti raspisivanje natječaja za novog koncesionara i nije našao važnim tu točku staviti u prijedlog Dnevnog reda, a za nas je to neprihvatljivo.”, govori i navodi da su to tražili prije više od mjesec dana.

Druga stavka je nezakonitost. Kako nije mjesecima gradonačelnik niti predsjednik smatrali potrebnim da se održi sjednica Gradskog vijeća, a znamo da pitanje Aglomeracije muči građane, da je poništen natječaj za pročistač. Znamo da je dva, a možda i tri puta odgođeno otvaranje natječajnih ponuda, a ne znamo zašto jer o tome nitko nigdje ne govori. Puno je pitanja na koje nema odgovora. Mi smo tražili da se žurno sazove sjednica prije više od mjesec dana, a zahtjev nije prihvaćen, a čak ni na njega nije niti odgovoreno. To smatramo nedemokratskim, nepristojnim, nezakonitim i neprimijenjenim ponašanjem.“, zaključuje Bekavac te dodaje kako ne žele nastaviti sudjelovati na nezakonitoj sjednici. “Svaki saziv protivan postupku koji smo ranije naveli je nezakonit. Sve odluke koje će biti donesene danas protivno poslovniku su nezakonite i ništavne.

Kako je 3. sjednica Gradskog vijeća tekla dalje ćemo izvještavati u idućim tekstovima. Pratite nas.. 

Objava Oporba napustila sjednicu Gradskog vijeća: “Sve odluke koje će se donijeti su nezakonite i ništavne” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.