Prijava

Vaša prijava

KNJIGE TJEDNA Slikovnice o smrti

[]

U ovom tjednu, kada više nego inače posjećujemo posljednja počivališta naših najdražih, normalno je da više razmišljamo i pričamo o smrti. Sigurno niti jednog roditelja kao niti odgojitelja nisu zaobišla pitanja najmlađih o ovoj temi. Na žalost, mnogi su se našli i u situaciji da su djeci trebali objasniti smrt bližnje osobe. A kako objasniti nešto što je i nama samima teško objašnjivo?!

Danas postoji više slikovnica koje nam u tome mogu pomoći, a neke od njih su ove u nastavku.

DJEDOV OTOK, Benji Davies

Zahvaljujući šarenim ilustracijama ova slikovnica nije tipična priča o smrti. Odnos djeda i unuka o kojem se govori u knjizi pun je veselja. Međutim, sam kraj, djedov ostanak na otoku sugerira njegovu smrt. Pouka knjige je da nas oni koji umiru nikada ne napuštaju u potpunosti jer vrijeme provedeno s njima uvijek ostaje kao dio naših života.

Raspoloživost knjige

PLAČI, SRCE… Glenn Ringtved & Charlotte Pardi

Za razliku od slikovnice Djedov otok gdje se smrt niti jednom riječju izričito ne spominje, u Plači, srce… Smrt je prikazana kao osoba s kojom djeca pričaju i pokušaju se nagoditi da ne „uzme“ njihovu baku. Iako tužna, ova priča nosi lijepe pouke – poručuje im da je tugovanje normalno i poželjno, ali da nas neće uništiti jer će se nakon gubitka i boli život nastaviti. Smrt poručuje: Plači srce, ali nemoj puknuti.

Raspoloživost knjige

ŽIRAFICA JE TUŽNA JER DJEDA VIŠE NEMA, Tatjana Gjurković i Tea Knežević

Kroz jednostavnu priču o bolesti i smrti djeda, žirafica se upoznaje sa pojmom smrti. Ova slikovnica spada u tzv. terapeutske priče čiji je cilj kroz promišljeno pisanu fabulu djetetu omogućiti da sebe prepozna u nekoj situaciji, da shvati što osjeća i dobije primjer kako si može pomoći.

Raspoloživost knjige

ZAŠTO SVE UMIRE? Katie Daynes, Christine Pym

Ova nam slikovnica daje nježan pogled na prirodni životni ciklus kroz koji nas vode životinjski likovi. Pomoću lijepih ilustracija i mnoštva prozorčića koji se otvaraju dobivamo odgovore na pitanja kao što su npr. –Što se događa kada netko umre? Je li u redu razgovarati o smrti? Smijem li plakati i vikati? Kako se mogu prestati osjećati tužno?

Raspoloživost knjige

Ukoliko odlučite s djecom razgovarati o smrti uz čitanje ovih (ili nekih sličnih) slikovnica, preporučamo vam da ih prvo sami pročitate te tekst prilagodite dobi i shvaćanju pojedinog djeteta. Svaka slikovnica smrt obrađuje na drugi način, a vi najbolje znate koji način je najbolji za vaše dijete. Također, ukoliko je dijete pogođeno smrću bližnje osobe, nemojte se ustručavati potražiti stručnu pomoć.

Pripremila: Morana Peranić

Objava KNJIGE TJEDNA Slikovnice o smrti pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Četvrtak – izvješće o broju oboljelih do 10 h

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike