Prijava

Vaša prijava

Oporba o sjednici Gradskog vijeća: “Sjednica je loše vođena i bilo je mnogo besmislica”

[]

Gradski vijećnici iz redova oporbe jutros su održali novinarsku konferenciju na kojoj su se osvrnuli na neke od iznesenih točaka dnevnog reda na 3. sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo, kompletna oporba, osmero vijećnika, napustilo je sjednicu Gradskog vijeća prije aktualnog sata jer su smatrali kako je sjednica nelegitimna, da se nisu ispunili njihovi zahtjevi te da je ponašanje Predsjedništva vijeća nedopustivo. Na čitavu situaciju, ali i dvije točke dnevnog reda, danas su se osvrnuli vijećnici Goran Beus Richemberg, Ivo Jelušić te Ozren Robić. 

Konferenciju je započeo Goran Beus Richemberg: “Odlazak nije bio nikakav hir. Sjednica je iznimno loše pripremljena i vođena. Formalno je bilo nekoliko točaka koje su predstavljale povod za kvalitetne i pametne rasprave, međutim bile su tako postavljene da je to bilo skandalozno. Skandalozno je bilo gotovo sve – od načina sazivanja sjednice mimo Poslovnika, iz poziva možete iščitati da ju je predsjednik Gradskog vijeća sazvao bez pozivanja na ijedan članak bilo kojeg propisa. Upravo zbog toga jer su oni drugačiji postavili stvar kad se saziva. Mi smo ga uljudno i kolegijalno upozorili da se radi o kršenju propisa. Predložili smo da se na samom početku sjednice održi sjednica Predsjedništva kako bi Predsjedništvo moglo ispuniti svoju obavezu, a to je utvrđivanje prijedloga dnevnog reda. On je to odbio. Pokazao je još jednu vrlo lošu karakteristiku, ne samo da ne zna voditi sjednice, da ne razumije propise po kojima se to radi nego je pokazao iznimno visoku razinu ishodljivosti prema gradonačelniku što je apsolutno nedopustivo i skandalozno. S jedne strane gradonačelnik ima potrebu da suzi djelovanje predstavničkog tijela jer želi dominirati, no zadaća predstavnika gradskog tijela je da to ne dopusti. Radi se o poštivanju parlamentarnih uzusa i poštivanju digniteta predstavničkih tijela. U Gradskom vijeću predstavljeni su svi građani, a u osobi gradonačelnika formalno nisu, već samo oni koji su glasali za njega.”, govori Richemberg te napominje kako su i prije održavanja sjednice napomenuli važnost određenih tema koje su u predsjedništvu ignorirali.

Napominje i kako se o točki u kojoj je bila izložena Studija o prometu naprosto ne bi moglo raspravljati na Gradskom vijeću te ne bi imali priliku izlagatelja Studije pitati sva pitanja i dobiti njegove odgovore jer sama forma Sjednice to ne dopušta.

“Količina bahatosti koja je pokazana prema nama bila je neizdrživa. Gradonačelnik može likovati samo nakratko jer ima nelegitimnu sjednicu. Odluke koje su donesene, donesene su suspektno. Njega tamo nije imao tko upozoriti na besmislice i budalaštine, a to je nešto najgore što se može dogoditi gradonačelniku jer ga uvijek odvede u krivi smjer.”, dodaje Richemberg.

Navedene besmislice objašnjava primjerom da u točki o prostornom uređenju jezera Čiče:U tom dokumentu piše da će se izmjene i dopune, posao, financirati iz sredstava Proračuna grada za 2019. godinu. To nije tipfeler, nije pisalo 2012., već se radi o dokumentu koji je star, koji nitko ne čita i koji stoji na stolu već dvije godine.

Ovo je samo dio detalja koji spominje: “Mi smo u ponedjeljak preko Google karata vidjeli da je u Velikoj Mlaki već ucrtana ulica koja se zove Prilaz Brune Bušića. Kako je to moguće ako je Sjednica bila dan poslije, Sjednica na kojoj se odlučuje o imenu te ulice. Zar Google ne koristi registar ulica i trgova, službeni dokument koji nastaje na temelju informacija jedinica lokalne samouprave? Zar je netko falsificirao dokument, s kojim pravom?”, pita se Richemberg te time objašnjava kako je to samo dio detalja koji su na sjednici samo prošli, te da to svjedoči kvaliteti donesenih odluka.

Ravnatelji ustanova nisu imali riječ na sjednici

Goran Beus Richemberg dodaje i kako se na sjednici protrčalo kroz Dnevni red te da se čak niti ravnateljima ustanova i onih pravnih osoba čija su izvješća bila na dnevnom redu nije dala riječ. “Mnogima od njih je to bila najteža godina u karijeri. 2020. kao COVID godina bila je izazovna za svakoga tko se bavi kulturom, sportom i rekreacijom. I ne da ti njima da kažu barem jednu riječ kako su preživjeli tu godinu u situaciji u Proračunskih restrikcija je krajnje bezobrazno. Da ne govorim o tome da je ravnateljici Gradske knjižnice ovo zadnje Izvješće te koja nakon 20 godina vjernog služenja gradskom interesu odlazi. Ona nije mogla reći niti hvala, lijepo i doviđenja. Tu se vidi odnos.”

Dotaknuo se i drugih točaka poput Aglomeracije te napomenuo kako je izgovoreno mnogo besmislica. “Mi nismo legitimirali Sjednicu svojim prisustvom. Nadamo se da će svi razumjeti kako sve ovo nisu čista posla.

Kako bi istaknuli sve važne informacije i izrečeno, podijelit ćemo konferenciju na tri članka. Više u nastavku dana..

Objava Oporba o sjednici Gradskog vijeća: “Sjednica je loše vođena i bilo je mnogo besmislica” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike