Prijava

Vaša prijava

FOTO Preko tri tisuće doza krvi godišnje prikupi se diljem Velike Gorice

[]

Povodom 25. listopada – Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, gradonačelnik Krešimir Ačkar danas je održao prijem za višestruke darivatelje krvi, heroje našega grada. Prema svemu što smo danas zatekli, naši su sugrađani dokazali kako ni pandemijska situacija nije utjecala na njihovu humanost i istinsku želju za pomoć bližnjima.

Okupljenima se na samom početku prijema obratio predsjednik gradskog Crvenog križa, doktor Ivan Jurkin.

– Imamo jednu ogrlicu u okviru aktivnosti Crvenoga križa, no biser te ogrlice su upravo dobrovoljni darivatelji krvi. Vi ste sreća i ponos ovoga društva, ali i Velike Gorice. Papa Ivan Pavao II. rekao je da je to transfuzija krvi, te da je to rad za opće dobro, pomoć bližnjemu, stoga želim da toga bude još i više. Za svakog donatora krvi moja su vrata otvorena. Svim darivateljima i njihovim obiteljima ovim putem želim puno zdravlja i hvala Vam na Vašoj dobroti – kazao je dr. Ivan Jurkin, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa.

Ivan Skrbin darivao je krv 100 puta

Među okupljenima smo imali priliku razgovarati s jubilarnim darivateljem iz Gradića – čiji korijeni potiču iz Hruševca, koji je čak 100 puta do sada darivao krv!

– Prvi put sam darivao krv u vojsci. Srce mi je veliko kad god to učinim. Unatoč tome što sam prošao četiri operacije – i kad nisam mogao darivat krv, nisam odustajao. Čim sam bio u mogućnosti, darivao sam opet. Svim sugrađanima preporučujem da se odvaže na isto – kazao je darivatelj Ivan Skrbin.

Velika Gorica godišnje broji gotovo tri tisuće prikupljenih doza krvi. To je gotovo trećina na razini cijele naše županije. Gradonačelnik Ačkar se okupljenima obratio na veoma emotivan način, posebno se prisjetivši pritom svojih studentskih dana.

– U rijetkim se trenucima čovjek na liderskoj gradskoj poziciji osjeća kao da nema pravo govoriti puno, nego se naprosto pokloniti zahvaliti za sve što ste uradili do sada. Kada govorimo o Vama, to je hvalevrijedno. Vi ste spasitelji života! Prilikom studija učili su me o pravima treće generacije, no u znanstvenim krugovima smo se rijetko doticali upravo Vas, kojima je to postao stil života, samozatajnih ljudi. Velika Gorica ponovo pokazuje veliko srce. Hvala Vam što ste primjer, uzor i što ste to radili do sada, dajući dio sebe – kazao je gradonačelnik Ačkar.

Registar goričkih darivatelja broji oko devet tisuća donatora krvi

Naime, svaki muškarac može darivati krv svaka četiri mjeseca, dok svaka žena svaka tri mjeseca. Jedna od darivateljica otkrila nam je kako je do sada 55 puta darivala krv, a sve je počelo još ’91. godine.

– To je za mene plemeniti čin. Znajući da pomažem čovjeku, osjećam se jako dobro. Isprva sam se bojala igle, no ubrzo me taj strah popustio i namjeravam darivati krv sve dok budem mogla. Ponukao me sam čin pomaganja, te sam potaknula i članove svoje obitelji na darivanje – kazala je darivateljica Vera Hanžek.

Strunjak Suzana, zamjenica ravnateljice gradskog Crvenog križa osvrnula se na veliku obitelj goričkih darivatelja krvi, koja se uvijek iznova zdušno i s voljom odaziva. Otkrila je kako svake godine imaju u prosjeku 25 akcija darivanja, a na gradskom se popisu nalazi čak devet tisuća darivatelja. Neki krv darivaju jednom godišnje, a neki se odazovu na svaku moguću priliku.

– Naši sugrađani su jako senzibilizirani za tu aktivnost i nikada nismo imali problema u odazivu akcijama. Svaki mjesec imamo po tri akcije, tako da možemo pokriti sve krvne grupe. Dosegli smo brojku od gotovo tri tisuće doza. Želim istaknuti kako nemamo problema s odazivom mlađe populacije, a nerijetko se darivanju odazovu i cijele obitelji, sve ih znamo po imenu i prezimenu! Svi zajedno činimo jednu veliku obitelj – kazala je Strunjak Suzana iz gradskog Crvenog križa.

 

Objava FOTO Preko tri tisuće doza krvi godišnje prikupi se diljem Velike Gorice pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.