Prijava

Vaša prijava

Znate li kada se koriste maglenke? Kazna za nepropisno korištenje nije mala

[]

U zimskim mjesecima na širem području Hrvatske magla je učestala pojava. Jedan je od najopasnijih uvjeta vožnje – zbog teže procjene udaljenosti drugih vozila i zbog smanjene vidljivosti. Srećom, zato postoje svjetla za maglu, ili maglenke.

No, nerijetko ih vozači koriste u uvjetima kada se ne koriste, ometajući vidljivost drugim sudionicima prometa. Tim povodom istražili smo kako i kada ih pravilno koristiti, kako bi riješili nedoumice…

Maglenke su mještene nisko, u kutovima vozila, a snop svjetala doseže do najviše 35 metara i osvjetljava rub ceste. Prednje maglenke su bijele ili žute, a stražnje crvene boje.

Što se tiče situacije u kojoj ih možete upaliti, Zakon o sigurnosti prometa na cestama navodi: “Po magli na motornom i priključnom vozilu moraju biti upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, ili svjetla za maglu, ili oba svjetla istodobno. Stražnja svjetla za maglu na motornim ili priključnim vozilima smiju se upotrebljavati samo po magli i u slučaju smanjene vidljivosti.”

Važno je napomenuti da se smanjena vidljivost definira ako vozač ne može uočiti druge sudionike u prometu ili prometni znak na udaljenosti od najmanje 200 metara na cesti izvan, odnosno od najmanje 100 metara na cesti u naselju, što znači da u slučaju smanjene vidljivosti ili magle možete uključiti svjetla za maglu.

Kazna za neispravno korištenje maglenki iznosi 300 kuna.

Objava Znate li kada se koriste maglenke? Kazna za nepropisno korištenje nije mala pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.