Prijava

Vaša prijava

Goričke osnovne škole u akciji pošumljavanja Turopoljskog luga

[]

U nizu akcija pošumljavanja ovih dana, Turopoljska udruga skauta “Tur” je uz potporu Zagrebačke županije u sklopu projekta „Prijatelj šume„ jutros provela još jednu akciju pošumljavanja u Turopoljskom lugu s učenicima triju velikogoričkih osnovnih škola.

Učenici su posadili gotovo tisuću sadnica hrasta lužnjaka pored Čardaka Hrvatskih šuma, a evo kako je bilo prema riječima predsjednika Udruge Alena Konjevića.

– Kako smo i očekivali, odazvalo se oko 100 učenika iz triju škola: OŠ Eugena Kumičića, OŠ Šćitarjevo i OŠ Jurja Habdelića. Sadnice hrasta koje su školarci danas polagali u zemlju stari su dvije do tri godine. U akciji su sudjelovali i djelatnici Hrvatskih šuma, koji su djeci objasnili kako treba položiti korijen, kao i mi iz Saveza izviđača, budući da već imamo neko predznanje. Inače, brojne su inicijative koje se bave sadnjom stabala, a savez izviđača provodio je i akciju Boranka, s ciljem obmove šuma u Dalmaciji nakon brojnih požara. Mi smo to prenijeli i na turopoljski kraj – kazao je Alen Konjević, predsjednik Udruge.

Iz udruge su izuzetno zadovoljni projektom, te iduće godine ponovo planiraju aplicirati, a sve kako bi uključili veći broj školaraca goričkog područja.

– Projekt je imao edukativni dio, gdje smo se osvrnuli na klimatske promjene, a potom i na praktični dio koji trenutno provodimo, veoma uspješno. Planiramo na projekt pošumljavanja aplicirati sljedeće godine, tako da će se u ovu akciju postupno uključivati učenici iz drugih osnovnih škola goričkog područja – otkrio je.

Zajedno s učenicima u pošumljavanju je bio i zamjenik župana Ervin Kolarec.

– Ovo je hvalevrijedan projekt i drago mi je što danas mogu biti s našim malim sugrađanima. Turopoljska udruga skauta ima sjajne projekte, a jedan od njih je i pošumljavanje Turopoljskog luga domicilnim drvom, hrastom lužnjakom – rekao je Kolarec.

U projekt „Prijatelj šume“ uključena je i OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem. Učenici ove škole u pošumljavanju Turopoljskog luga sudjelovat će 4. prosinca, kada će se u akciji moći uključiti i sve turopoljske udruge koje žele dati svoj doprinos obnovi šuma.

Objava Goričke osnovne škole u akciji pošumljavanja Turopoljskog luga pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.