Prijava

Vaša prijava

Napuštanje životinja kažnjavat će se zatvorom?

[]

Udruga Prijatelji životinja je na peticiju prikupila već više od 10 tisuća potpisa u samo tjedan dana. Riječ je o peticiji kojom zahtijevaju da se čin napuštanja zatvora tretira kao kazneno djelo i sankcionira zatvorskom kaznom. S obzirom na to da je Zakon dosta nejasan, Prijatelji životinja žele da se izmjenom Kazenog zakona povećaju i kazne za ubijanje i mučenje životinja.

Kako praksa do sada pokazuje, napuštanje životinja se vrlo često nikako ne sankcionira te se odgovornost prebacuje s institucije na instituciju. To rezultira time da na kraju nitko ne snosi odgovornost niti ne dobiva kaznu, ali životinje i dalje bivaju odbačene i napuštene. Napuštanje životinja ima velike i trajne posljedice za životinju i društvo. “Onaj tko napusti životinju je zlostavljač jer napuštanjem svjesno i bezobzirno izlaže životinju strahu, patnji, gladi, žeđi, vrućini i hladnoći, zaraznim bolestima, ranjavanju ili smrti od vozila”, poručuju Prijatelji životinja.

Napuštene životinje su ujedno i financijski teret za gradove i općine koje ih moraju zbrinjavati. Smatraju tako da za kažnjavanje napuštanja životinja i bolju provedbu zakona treba biti zaslužna policija koja će tada moći djelovati po Kaznenom zakonu. Navode i kako, dok se to ne ostvari, neće biti pomaka u zaštiti životinja.

Peticiju možete pronaći OVDJE.

Objava Napuštanje životinja kažnjavat će se zatvorom? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.