Prijava

Vaša prijava

FOTO OŠ Kumičić i Habdelić dobile pametne solarne klupe, učenici oduševljeni

[]

Stvaranje svijesti o alternativnim izvorima energije počinje od malih nogu i nudi priliku za razvoj zelene ekonomije, novih
poslova i čišćeg okoliša. Naime, i prošlogodišnji projekt “SKUŠA – Solarna klupa u školskom ambijentu” kod projektnih korisnika učenika i učitelja OŠ Eugen Kvaternik polučio je odlične rezultate.

– Svake godine raspisujemo natječaje upravo za projekte koji se fokusiraju na održivi razvoj i zahvalni smo Ekoregiji što educira naše mlade sugrađane kako iskoristiti sunčevu energiju. Solarne klupe poput ovih zaista otvaraju razne mogućnosti – kazala je Gordana Mikulčić Krnjaja, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša

Ekoregija Velika Gorica je uz financijsku podršku Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije osigurala provedbu projekata u sklopu kojeg su OŠ Eugena Kumičića i OŠ Jurja Habdelića dobile pametne klupe.

– Učenici će na pametnim klupama moći puniti svoje tablete i mobitele putem USB-a ali i bežčno, no vjerujemo da će to biti i mjesto za druženje. Sretni smo što je ovaj projekt vrlo uspješan. U Habdeliću je postavljena u dvorištu OŠ Jurja Habdelića postavljena drvena pametna solarna klupa opremljene s dva bežična punjača te dva USB punjača s baterijom 17 amper sati, gdje se energija osigurava putem solarnog panela ugrađenog u sjedeću površinu, dok je u Kumičiću postavljena pametna solarna klupa sa stalkom i fotonaponskim panelom na metalnoj konstrukciji s mogućnošću punjenja mobitela, prijenosnog računala, tableta i sličnih uređaja putem jednog bežičnog i dva USB punjača. Besplatno punjenje je omogućeno putem vertikalne male solarne elektrane s baterijom 50 amper sati – kazao je Josip Kolarec iz Ekoregije Velika Gorica.

Trenutno su postavljene ukupno tri pametne klupe, a iz Ekoregije su otkrili kako planiraju svake godine postaviti barem jednu pametnu klupu godišnje u goričkim školama. Učenici su veoma zainteresirani za obnovljive izvore energije, što se da primjetiti i kroz involviranost te osviještenost škola.

– Zahvaljujem se Ekoregiji na predivnom poklonu, naročito zato jer smo eko škola u srebrnom statusu, te ćemo vrlo rado sudjelovati u svim predstojećim akcijama ekoregije – kazala je Snježana Ruklić ravnateljica OŠ Eugena Kumičića.

Pametne klupe su ujedno mjesto za okupljanje školaraca koji se, osim na praktično korištenje obnovljivih izvora energije, potiču i na druženja u školskom dvorištu.

– Sviđa nam se klupa jer ne trošimo struju već energiju proizvodi sunce. Jako nam puno znači to što smo dobili solarno stablp i sigurno ćemo na njemu puniti svoje mobitele, uz učenje i druženje – otkrile su nam učenice Veronika, Eva i Petra.

Podsjetimo, projekti u sklopu ove inicijative su još jednom prepoznati i podržani od strane lokalne i regionalne samouprave. Pametnu solarnu klupu sa stalkom i fotonaponskim panelom na metalnoj konstrukciji ukupne vrijednosti 29.900 kn u sklopu projekta „EL-PASOS, e-pametno solarno stablo“ financirala je Zagrebačka županija u punom iznosu. Drvenu pametnu solarnu klupu ukupne vrijednosti 16.000 kn kod OŠ Jurja Habdelića sufinancirao je Grad Velika Gorica s 10.000 kn, a Ekoregija Velika
Gorica je osigurala ostatak iz vlastitih sredstava.

Objava FOTO OŠ Kumičić i Habdelić dobile pametne solarne klupe, učenici oduševljeni pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.