Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Harper Lee: Ubiti pticu rugalicu

[]

Ubiti pticu rugalicu jedan je od onih romana koji nas svakim novim čitanjem obogati i oplemeni. To je roman o pravdi i nepravdi, obitelji, ljubavi, prijateljstvu, moralu i odrastanju. Iako ovo zvuči sve tako poznato i ispričano toliko mnogo puta, Harper Lee je ipak uspjela stvoriti roman za koji je 1960. dobila Pulitzerovu nagradu te koji se nalazi na svakoj ozbiljnijoj listi klasika.

Roman je pisan pitkim i jednostavnim jezikom, a posebnu čar i toplinu daje mu činjenica da je ispričan kroz perspektivu djevojčice Scout koja svoje dane provodi sa starijim bratom Jemom. Na ljeto im se pridruži prijatelj Dill s kojim upadaju u nevolje, ali i provode najljepše dane svog djetinjstva. Vjerojatno to i ide jedno s drugim. Jem i Scout imaju samo oca Atticusa s kojim imaju jedan poseban, topao i prijateljski odnos. To vidimo i iz činjenice da ga zovu njegovim imenom što je neobično i danas, a posebno kada znamo da se radnja događa tridesetih godina prošlog stoljeća. Atticus ih svojim smirenim pristupom punim razumijevanja, ali i brige, istovremeno nastoji i zaštititi od svih zala svijeta, ali i kroz poruke i priče naučiti da je zlo u obliku nepravde, rasizma i predrasuda sastavni dio svijeta. Tu dolazimo i do okosnice knjige, njenog glavnog dijela jer Atticus je odvjetnik koji brani krivo optuženog crnca Toma kojemu prijeti smrtna kazna radi zlodjela koje nije počinio. Pošto se radnja odvija tridesetih godina prošlog stoljeća u Alabami, to zapravo nije ništa čudno – ono što je dojmljivo je s kojim žarom i uvjerenjem Atticus brani Toma. No, Atticus nije običan čovjek, kao što ni Tom nije silovatelj, gospodin Raymond alkoholičar, a Boo Radley opasni luđak.

Ova predivna knjiga koja nam donosi djelić jednog vremena ostavlja pouku za sva vremena i to je možda i najveća ljepota i bogatstvo ove knjige:

„Pucaj u šojke koliko god hoćeš ako ih uspiješ pogoditi, ali upamti, sramota je ubiti pticu rugalicu… one ne čine ništa, osim što nam pjevaju. Ne uništavaju ljudima vrtove, ne gnijezde se u kukuruzu, samo pjevaju. Zato je grijeh ubiti pticu rugalicu.“

Zbog ogromnog uspjeha knjige, 1962. godine snimljen je i film s Gregory Peckom, koji je za ulogu Atticusa Fincha nagrađen Oscarom. Često su filmovi prema knjigama veliko razočaranje, no ovaj film to uistinu nije.

Harper Lee uz ovaj klasik napisala je još samo jedno djelo „Idi, postavi stražara“ – svojevrsni nastavak romana „Ubiti pticu rugalicu“ no taj roman nije polučio uspjeh ni kod kritičara ni kod čitatelja.

„Ubiti pticu rugalicu“ u nakladi Šarenog dućana s engleskog prevela je Ljiljana Šćurić. Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Pripremila: Anja Kaltnecker

Objava KNJIGA TJEDNA Harper Lee: Ubiti pticu rugalicu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.