Prijava

Vaša prijava

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Velike Gorice o preimenovanju Trga maršala Tita

[]

U utorak, 30. studenoga na dnevnom redu 4. sjednice Gradskog vijeća, će se, između ostalog, naći i točka ‘Prijedlog Odluke o preimenovanju trga u naselju Velika Gorica, Gradska četvrt Vladimir Nazor’. U nastavku prenosimo priopćenje Udruge antifašističkih boraca i antifašista Velike Gorice u cijelosti:

U nekim javnim glasilima obaviješteni smo o namjeri preimenovanja velikogoričkog Trga maršala Tita. Pri tome se ukazuje na iste primjere u gradu Zagrebu i drugdje u RH, ali se ne poziva na sve više članaka u novinama gdje se o Titu piše u pozitivnom smislu, kao npr. „Tito je brend hrvatske budućnosti“.

Ova Udruga izražava svoje neslaganje s (očito zakašnjelom)  reakcijom naše gradske vlasti  i manipulacijom s imenom grada Vukovara. Mi smo uvjereni  da vrijeme za brisanje imena Maršala Tita nije nikad bilo niti će biti podesno iz više razloga koje ćemo navesti čim kraće možemo.

  1. Samo apsolutistička i nedemokratska vlast  sebi dopušta brisanje povijesti i nepoćudnih osoba´prema trenutnim vladajućim potrebama i ideologijama. To nisu učinili ni komunisti 1945.g u Zagrebu , gdje su ostale ulice i trgovi  među najvažnijima  u gradu : Ulica grofa Draškovića,  Trg kralja Tomislava, Zrinjevac, Branimirova itd
  2. Razumijemo potrebu da se u novoj državi s promijenjenim društveno-političkim okolnostima  drugačije vrednuju događaji i osobe iz povijesti. Ali se ne možemo pomiriti s time da se Josipu Brozu  Titu daje isključivo NEGATIVNA ocjena za razdoblje od 1941. do njegove smrti.  S time se ne slažu mnogi iz starije generacije koji su živjeli u Titovo doba,  niti mnogi  strani državljani  izvan Hrvatske  gdje se još zadržalo sjećanje na Tita, pa u nekim državama postoje ulice i trgovi s njegovim imenom. . Nama je poznato da je u vrijeme poraća napravljeno niz grešaka i zla  ali o tome je već SVIMA SVE poznato jer se te događaje , od Bleiburga do Golog otoka, temeljito pretresa već 30 godina. Nasuprot tome   se o zaslugama Tita i tadašnjeg državnog  vodstva namjerno ne govori te se ne daje mogućnost čak ni stanovnicima navedenog trga u Velikoj Gorici  da izraze svoju želju da se zadrži ime trga prema Titu, za vrijeme kojega je i izgrađen i omogućeno brojnim građanima stambeno zbrinjavanje.
  3. Ono što bismo izdvojili kao nedvojbene Titove zasluge je: Bio je vođa partizanskog pokreta i borbe protiv fašista , njemačkih i domaćih. Zahvaljujući tome Saveznici su prihvatili njegov cilj- novu Jugoslaviju, čime je, što nije manje važno, izbjegnuto održavanje na životu velikosrpske tvorevine Kraljevine Jugoslavije. On je skupa s komunistima razvijao neke oblike demokracije koje Zapad ne pozna, primjerice samoupravljanje.  Konkretni su rezultati te demokracije : 1947.g je Hrvatska je po prvi put u povijesti postala Republika, od 1945.g žene prvi puta imaju pravo glasa, a 1974.g je u Ustavu SFRJ pravo naroda na  samoodcjepljenju,niz zakona prvenstveno iz domene radničkih prava…
  4. U stvaranju samostalne Republike Hrvatske i u obrani od agresije značajne su doprinose dali Titovi partizani, generali, suborci iz NOBa: Franjo Tuđman, Janko Bobetko, Zvonimir Červenko, Josip Boljkovac, Joža Manolić, Martin Špegelj, Antun Tus, Petar Stipetić i drugi.
  5. Tito je bio među najuvažavanijim političkim ličnostima svijeta u vrijeme Pokreta nesvrstanih koji je obuhvaćao polovicu svjetskog stanovništva, borio se protiv kolonizacije i ublažio efekte „hladnog rata „. I  sam predsjednik Tuđman je rekao da je Tito najznačajniji Hrvat u povijesti.
  6. Tito je primljen 1971.g s najvišim počastima kod pape Pavla VI, a jednako tako i kod svih značajnijih svjetskih vladara i predsjednika tijekom svoje 35-god „vladavine.“ Njegov je pogreb to pokazao jer se na njemu okupila gotovo sva svjetska politička elita.
  7. Surađivao je ekonomski, vojno i politički s Istočnim i Zapadnim blokom vodeći samostalnu politiku kojoj nije bilo uzora u svijetu
  8. U socijalizmu i u njegovo doba se radilo intenzivno na industrijalizaciji države, a što je dovelo do prosperiteta i praćenja civilizacijskih tijekova druge polovice 20.stoljeća. U vrijeme socijalizma Hrvatska je (uz Sloveniju ) najviše napredovala u smislu standarda, osobito društvenog. U to vrijeme su u samoj Velikoj Gorici i okolnim općinama izgrađena stambena naselja, sve školske zgrade ( osim Novo Čiče) , ambulanta, dispanzeri, dom kulture tj narodno sveučilište itd itd . U nekoliko privrednih, trgovačkih, ugostiteljskih objekata odvijala se poslovna aktivnost i zaposlio veći broj Velikogoričana. Također su društvenom izgradnjom stanova zbrinute mnogobrojne obitelji iz Zagreba , nakon poplave 1974.g kao što su i mnogi građani Velike Gorice dobili stanove.

Mi antifašisti Velike Gorice  se brinemo o očuvanju antifašističke baštine i nasljeđa , osobito spomenika, drugih trajnih  obilježja i vrijednosti, prije svega istine. Zato itekako podržavamo da se neku ulicu ili trg u Velikoj Gorici nazove po gradu Vukovaru. Sada se  međutim brinemo da se ukidanjem Trga maršala Tita otvara mogućnost ukidanja svih preostalih  ulica nazvanih po  partizanima i jedinica NOVe u Vel.Gorici: Ulica Seljine brigade i Cvetkovićeva ulica . Mislimo da bi se  također  slijedom toga moglo očekivati rušenje ili oštećivanje preostalih grobnica  na širem području Velike Gorice,  a pod kojima leže kosti oko 700  žrtava fašizma  ili veći broj  spomenika  na kojima je upisano na 31 spomen- ploči 443 imena isključivo domaćeg puka s područja Posavine, Pokuplja, Turopolja,a o kojima ipak  brinemo svi skupa, pa i nadležni organi uprave našeg grada, iako nedovoljno. Pitamo se međutim ako je  Tito kao njihov vođa nepoželjan u Velikoj Gorici, što je onda na redu dalje? 

Predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Velike Gorice : Marija Ajša Peuc, prof.”

Objava Udruga antifašističkih boraca i antifašista Velike Gorice o preimenovanju Trga maršala Tita pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.