Prijava

Vaša prijava

Prihvaćen Proračun za 2022. godinu veći od 600 milijuna kuna

[]

Prva točka Dnevnog reda na 4. sjednici Gradskog vijeća danas je bila ” Prijedlog Proračuna Grada Velike Gorice za 2022. s projekcijom za 2023. i 2024.” Gradonačelnik i pročelnica objasnili su planirana sredstva, a više o tome je navedeno na jučerašnjoj konferenciji o čemu možete čitati OVDJE.

Na predloženi Proračun repliku je imao vijećnik Ivo Jelušić. “U Proračunu nedostaje usporedba. Zašto tjerate ljude da glasaju, a ne znaju za što. Zašto ne dajete usporedbu? Nitko vam ne brani da budete pošteni i da se to vidi.” Za primjer daje stavku reprezentacije. Više o stavu Ive Jelušića možete pročitati s njihove konferencije OVDJE. Gradonačelnik je zatražio da pročelnica pojasni na što se sve trošio novac pod stavkom “reprezentacija”.

Marijo Zdelar je pitao u vezi nastavljanja u ulaganje u Gospodarenje s otpadom. “U prošlim godinama je u planu bilo izrada sortirnice, kompostane, odlagalište Mraclinska Dubrava, a toga više nema. Neke stvari se ne rade, a sad se u nastavku i izbacuju. Sada kad podijelimo kante koje se mogu dobiti već deset godina, ali ste ih preskočili pa ih tek sada imate. Zamislite, u ruralnom dijelu kante za biootpad, to će uzeti jedna od sto osoba. Bez sortirnica i kompostana ćemo imati samo stvorene troškove koje ćemo mi i građani platiti.”

Damir Slojšek se dodirnuo pitanja javnog prijevoza te tražio da se prvo objasni pitanje Javnog prijevoza koje je na redu na idućoj točki. Ačkar objašnjava da će se kroz iduće točke raspravljati o svim problemima.

Na informacije o Proračunu je izlaganje održao Ivo Jelušić te naveo kako smatra da je proračun netransparentan jer ne postoji usporedba s prethodnim. “Ne pokazujete koliko je planirano ove godine za reprezentaciju. Zašto prikazujete neke manje stavke, ali ovu ne?”, spomenuo se i ostalih stavaka poput troškova, promjena u stavkama te povećanju rashoda i dugovanja koje je istaknuo na konferenciji.

Repliku je održao vijećnik Juraj Odrčić koji navodi da ne razumije kako dokument može biti bešćutan te govori vijećniku Jelušiću kako treba vjerovati stručnjacima te ga poziva da podnese amandmane. Vijećnik Jelušić je odgovorio kako se amandmanima ne može popraviti stanje te objasnio da ne docira stručnim službama već da se obraća gradonačelniku.

Na sve izgovoreno replicirao je i vijećnik Zoran Lovrić te naveo kako nije istina da nisu upoznati s Proračunom. “Imali smo priliku upoznati se, educirati se o tome koji su nam zadaci, imali smo edukaciju koja je trajala dva dana. A maksimalan broj vijećnika je bio nas osam. Postavljali smo pitanja voditeljici koja nam je rekla da je Proračun nečitljiv, nerazumljiv te da je njoj kao pročelnici za financije teško razumljiv. Postavljali smo joj pitanja po tom dijelu i nije nam mogla dati odgovore. Pitanje za sve vijećnike – jesmo li uopće svjesni za što dižemo ruku, koliko smo mi kompetentni?”, govori Lovrić.

Klub MOST-a i HSP-a o nejasnom Proračunu koji ne podržavaju

U ime kluba MOST-a i HSP-a obratio se Damir Slojšek te izjavio kako s veličinom Proračuna ponovno idemo u rekorde. “Doći ćemo na milijardu kuna. To nije realni okvir i vjerujem da ćemo uskoro imati Rebalans i smanjivati ga.”, dodaje i kako mu nije jasno da je za prometnice izdvojeno oko 100 milijuna kuna. “Bilo bi super kada bi to stvarno i bilo tako i kada bi se napravio sloj asfalta i kada bi cesta bila adekvatna. Sada, nakon kiše smo i nakon asfaltiranja imali bazene po ulici. Očito imate ljude koji nisu stručni i kompetentni i one koji razumiju kako se radi asfalt da se ne ponavljaju ovakve stvari.” Dodirnuo se i pitanja izdvajanja za vrtiće te da se nada da će se ispuniti planirano. Spomenuo se i pitanja javnog prijevoza te da mu je je nejasno kako je iznos za to samo 35 milijuna kuna te da financijska sredstva u toj točki Proračuna “ne drže vodu“. Navodi kako se na prošlim Sjednicama nekoliko puta spominjala izgradnja polivalentnih igrališta, no da ih uopće nema u novim planovima. “Nije problem samo Podbrežnice, već i Kurilovca, pogotovo jer se pokazalo da sportski klubovi treniraju na igralištima i da je manjak toga u Gradu. Žao mi je da ne ulažemo u taj dio razvoja naše djece.” 

Slojšek navodi i kako su stavili na prijedlog tri amandmana koji su bili odbijeni. “Prošli put smo dali deset, ovaj puta tri, no to jednostavno ne ide.“, govori Slojšek te dodaje da je Proračun teško čitati te da je vrlo nejasan i da neka se ne ljute što ga propituju jer to od njih traže građani. Time je objasnio da oni ukupni Proračun neće podržati. Repliku su održali Juraj Odrčić te vijećnica Karmen Rak.

Izlaganje u ime kluba HDZ-a je održala i Marjana Kuliš koja je govorila o mišljenjima građana, projekciji Proračuna te o važnim projektima koji se nastavljaju i u 2022. godinu, a koji su osigurani Proračunom. Replike su imali Marijo Zdelar, Ivo Jelušić, Damir Slojšek, Zoran Lovrić, Lucijan Maslać te Karmen Rak.

Pojedinačnu raspravu izložili su Zvonimir Lovrić te Goran Beus Richemberg koji se spomenuo točaka vezanih uz socijalnu skrb i zdravstvo. Marijo Zdelar je u svojoj pojedinačnoj raspravi govorio o brojnim primjedbama i prijavama na cestovne radove, a osvrnuo se i na ekspanziju stanogradnje kao i na pitanje smanjenja sredstava za izradu kompostane i sortirnice u Reciklažnom dvorištu Mraclin. Pojedinačnu raspravu izložio je i Lucijan Maslač koji se osvrnuo na pitanje radova, rashoda i kredita grada te vijećnica Karmen Rak koja je govorila o održavanju prometnica te drugim elementima projekta Aglomeracije. Za govornicom bio je i Igor Horvačić, Ivo Jelušić, Zoran Lovrić te Damir Šimunić.

Objava Prihvaćen Proračun za 2022. godinu veći od 600 milijuna kuna pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.