Prijava

Vaša prijava

Gorički SDP peticijom protiv menstrualnog siromaštva

[]

Velikogorički SDP s odnedavno novim vodstvom, poziva sve građane na potpisivanje peticije vezane uz menstrualno siromaštvo. Potpisom peticije možete podržati smanjenje visoke stope PDV-a za osnovne higijenske potrepštine s 25% na 5%.

Ovu peticiju pokrenula je Inicijativa za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine, koju čine brojne udruge u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru. Ispred Inicijative je  Udruga za ljudska prava i građansku participaciju “PaRiter” krenula u prikupljanje potpisa za smanjenje poreza, a nakon provedenog istraživanja koje je pokazalo porazne podatke.

 

Porazno je za naše društvo da svaka deseta žena u Hrvatskoj nema novca za kupnju dovoljno uložaka i tampona. Čak trećina žena i djevojaka u Hrvatskoj prisiljena je kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene.

U Hrvatskoj porez na menstrualne potrepštine iznosi 25% te je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svijetu. Visoka stopa PDV-a na osnovnu higijensku potrepštinu o kojoj ovisi polovica stanovništva, stvara nejednakosti u društvu te diskriminira osobe koje menstruiraju. Prema istraživanju udruge PaRiter* može se pretpostaviti da se godišnji trošak menstrualnih potrepština penje i do 600 kuna, od kojih samo PDV iznosi 120 kn. Za mnoge žene u Hrvatskoj, radi se o nedostižnoj svoti. Snižavanje stope PDV-a na 5% rezultiralo bi godišnjom uštedom od 96 kuna po članu kućanstva koja menstruira. Za državu malo, a za žene nezamislivo mnogo! Higijenske potrepštine za žene nisu luksuz, a ukidanje poreza na higijenske potrepštine prijeka je potreba.”, objašnjavaju iz inicijative.

Smatraju kako je ovo diskriminirajuća stopa te da menstruacija nije luksuz. Potpis možete ostaviti u subotu, 4. prosinca od 9-11 sati ispred Tržnog centra u Velikoj Gorici. Peticiju možete potpisati i ONLINE.

Objava Gorički SDP peticijom protiv menstrualnog siromaštva pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.