Prijava

Vaša prijava

GLUMICE Članice udruge „Vukovina u srcu“ okušat će se na kazališnim daskama

[]

Vrijedne članice udruge „Vukovina u srcu“ koje ovih dana pripremaju već poznati božićni sajam „Nešto za bor, nešto za pod bor“ ne miruju. Ove kreativke paralelno marljivo rade i na novom projektu, kazališnoj predstavi u koju su krenule u suradnji s obrtom Plartforma i pod mentorstvom velikogoričke izvođačice Ane Katulić. Devet je budućih glumica i izvođačica: Vesna Rogan, Sandra Maršić, Slavica Orešković, Tatjana Mikulin, Suzana Čondrić, Antonija Bačić Dražetić, Ljerka Kovačević, Ljiljana Čunčić i Iva Divjak.

 

Probe i sastanci održavaju se posljednjih mjeseci u prostorijama udruge u Vukovini, a predstava koja je u svojim začecima premijeru će imati iduće godine.

„Posljednjih nekoliko mjeseci upoznajemo se s materijalom, s našim tijelom, s tekstom, s time što znači biti glumac i izvođač na sceni, koji su nam alati za to potrebni… Učimo o tome kako se krećemo na sceni, što znače određene geste ili kako ih pojačati, istaknuti, kako ispričati priču da publici bude zanimljiva. Tekst s kojim smo krenule u proces je tekst francuskog filozofa Michaela Foucaulta „Utopijsko tijelo“ koji nam je bio baza za početak rada i stvaranja. Živopisne rečenice izronile su neke predivne pokrete koje dalje njegujemo i širimo, paralelno radeći i na glasu, na govoru, pokušavajući odvojiti govor od tijela. Važno mi je da prvo upoznamo tijelo i pokret kao osnovne izvođačke alate, a tek tada prijeđemo na tekst. Jednom kad dođe tekst svi se odmah preselimo u glavu, sve se vrti oko teksta i zaboravimo na tijelo i na kretanje.“, govori nam Ana Katulić, koja paralelno završava diplomski studij Neverbalnog teatra na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a čiji je rad Velika Gorica imala prilike upoznati kroz kazališne predstave za djecu i odrasle ili pak one u Pučkom kazalištu iz Buševca.

„Žene, djevojke iz udruge “Vukovina u srcu” u svom su radu strastvene, predane, točne, žele se usavršiti, naučiti nešto novo, nemaju straha od izlaska iz svoje zone komfora kako bi nešto novo spoznale i predstavile i zato mi je drago da sam u realizaciju krenula baš s njima“, govori nam Ana.

Za ovaj je projekt raspisan poziv početkom godine, no iz Velike Gorice nije bilo dovoljno prijava, zbog čega se odlučila za ovu varijantu.

„Ljudi koji nemaju puno doticaja s kazalištem, u izvedbenom smislu, ne u smislu da ne idu kazalište (jer, nadam se da mnogi još uvijek idu), ponekad se prepadnu ovakvih projekata, ne mogu zamisliti sebe na sceni, da nešto izvode ili govore. Sam pojam izvedbenog procesa i procesa u kojem nastaje predstava, ako već nemamo neki gotov scenarij ili tekst (što mi u ovom trenutku nemamo), sudionicima zna biti apstraktno i nepoznato, pa ne mogu ni zamisliti što bi i kako to trebalo biti i izgledati. Ono što mi se sviđa i što mi je važno u radu s curama iz Vukovine jest da su mi one dale potpuno povjerenje. Vjeruju u to što radim i način na koji ih vodim, ako im nešto nije jasno pitaju, razgovaramo, daju svoje ideje i prijedloge, jer predstava će se na kraju roditi iz njih i iz onog što donose na probe. Tekstovi koje im dajem i na kojima počinjemo samo su inspiracija, a sve dalje je njihov rad“, govori nam Ana.

Sudionice i buduće glumice, osim što su zaposlene žene, majke, srednjoškolke, u svoje slobodno vrijeme vole cvijeće, vole pjevati, čitati, ići u kazalište… „Volim dosljednost i ne volim odustajati, volim da stvari uspiju i da smo složne“, govori predsjednica Udruge, Sandra Maršić. U ovom je projektu vidjela potencijal da i one zaigraju na sceni, da prošire svoje djelovanje i nauče nešto novo.

„Mi smo i ranije već razmišljale o kazališnoj predstavi. Na Fašniku smo bile Crvenkapice, naša Vesna glumila je coprnicu u filmu o Turopoljskom dijalektu, iskustva i volje imamo. Zadovoljne smo ovim radom, svašta novo naučimo i uvijek dobivamo zadaću pa se pripremamo za sljedeći sat. Zabavno je“, govori nam Sandra.

 

Najmlađa među njima je 18-godišnja Iva koja se nakon srednje škole poželjela okušati na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. „Želim steći dodatno iskustvo, koliko god mogu, zato sam se i uključila, kako bi se i na ovaj način što bolje pripremila i naučila“, govori Iva, inače nekadašnja polaznica goričkog Dramskog studija koja je već ostvarila uloge u nekoliko reklama.

Ova vesela i složna skupina sastaje se svake srijede kada nastaju prve stranice i poglavlja njihove buduće izvedbe, a koja će premijeru imati, nadaju se, na proljeće. U realizaciji im pomaže Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija koji su dali sredstva za rad.

Mi se veselimo premijeri i jedva čekamo. Sretno!

Objava GLUMICE Članice udruge „Vukovina u srcu“ okušat će se na kazališnim daskama pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.