Prijava

Vaša prijava

Klub vijećnika GLAS-a, HSS-a i SDP-a: Vrijede li hrvatski zakoni i propisi i u Velikoj Gorici?

[]

Klub vijećnika GLAS-a, HSS-a i SDP-a danas su sazvali tiskovnu konferenciju,a ovoga su puta povod bile su dvije odluke koje su po hitnoj proceduri, kako ističu, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća bile uvrštene kao zadnje točke.

Riječ je o dvije odluke; Odluci o lokalnim porezima i te Izmjeni Odluke o uvođenjima mjera za pomoć gospodarskim subjektima.

– Aktualni gradonačelnik posljednjih mjeseci, otkako je u svojstvu gradonačelnika, ali i prije toga kao obnašatelj dužnosti, već je dva puta na Gradsko vijeće uputio nezakonitu odluku, a koje je Gradsko vijeće s povjerenjem u gradonačelnika kao predlagatelja te odluke i usvojilo. Pri tome nije izvršavao naloge Ministarstva financija, a te naloge je upućivao ravnatelj Porezne uprave, da se te odluke isprave i promjene, odnosno ukinu. Sakrivao je od vijeća da je postojao nalog za izmjenom tih odluka, a to je sve trajalo još od travnja – ističe  Ivo Jelušić.

Ističe kako je na zadnjoj sjednici sve bilo predstavljeno kao da su nalozi iz Ministarstva pristigli jučer, te se shodno tome treba postupati po hitnoj proceduri na izmjenu odluke, a stvar je stara od proljeća.

– Gradonačelnik je na taj način Gradsko vijeće doveo u poziciju da nesvjesno krši zakon, donoseći odluke koje nisu u skladu sa zakonom što je obmanjivanje vijeća. Na taj način se dovodi u opasnost da nadležno tijelo, Ministarstvo, raspusti gradsko vijeće jer Zakon o lokalnoj samoupravi u članku 44., a koji glasi: ‘Ako predstavničko tijelo (u ovom slučaju Gradsko vijeće) učestalo donosi opće akte suprotne ustavu, zakonu ili drugom propisu, ili zbog učestalih težih povreda zakona i drugih propisa može biti raspušteno, odnosno treba biti raspušteno’ – pojasnio je  Jelušić.

Potpredsjednik Gradskog vijeća i SDP-ov vijećnik Ozren Robić kako su materijali za dopunu dnevnog reda, a koji ide po žurnom postupku, stigli pred vijećnike 20-ak minuta prije izglasavanja točke kojom je isti dopunjen.

– Administracija gradonačelnika Ačkara izuzetno aljkavo radi svoj posao, a vrhunac je što u ovom dopisu od 15. travnja čak i Poreznu upravu uče da zapravo ne zna zakon RH. Ovaj prijedlog odluke datira još iz 2020. godine, a SDP je isto predlagao Vijeću za vrijeme najveće pandemije i covid krize. Tada je jedan od naših osam prijedloga mjera bio da se Ugostitelji oslobode plaćanja poreza na potrošnju do kraja 2020. godine. No, podsjećam, tek kada je krenula predizborna kampanja, HDZ i njihov kandidat za gradonačelnika sjetili su se uvesti tu mjeru. Kao razlog tada su naveli COVID ugrozu u svezi poslovanja ugostiteljskih objekata na području našega grada. U zapisniku 21. sjednice Gradskog vijeća jasno stoji da je to bio naš prijedlog, stoga je izuzetno nekorektno da se u neformalnim razgovorima s ugostiteljima kolege iz vladajuće koalicije vladajući služe djelomičnim istinama, neformalno komunicirajući kako je SDP bio protiv ove odluke. Stoga ni ja osobno, niti SDP, nećemo podržati nezakonito sročene odluke ovog Gradskog vijeća – rekao je Ozren Robić.

Naposljetku, Jelušić je istaknuo kako oni nisu protiv te odluke, ali žele da se ista donese na propisan i zakonit način.

– Mi jesmo za to da se ugostitelji oslobode toga, jer smo i mi sami to predlagali i bili za to. Ali ta odluka se nije napravila u zakonskom roku i kada smo htjeli mi, već izvan zakonskog roka kada je to bilo praktički nemoguće. To se napravilo samo radi kampanje. Uostalom, da se htjelo pomoći ugostiteljima, pomoglo bi im se i par mjeseci prije pa i godinu dana prije – zaključio je Jelušić.

Objava Klub vijećnika GLAS-a, HSS-a i SDP-a: Vrijede li hrvatski zakoni i propisi i u Velikoj Gorici? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.