Prijava

Vaša prijava

Otvara se izložba o zanimljivoj povijesti župne crkve u Pokupskom

[]

Ove srijede, 8. prosinca će se u 18 sati u Muzeju Turopolja otvoriti izložbapopo u Muzeju Turopolja. Autorica izložbe je Valentina Radoš, povjesničarka umjetnosti i kustosica likovne zbirke Muzeja Turopolja.

Glavna tema izložbe je prikaz povijesti župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije (sv. Ladislava) u Pokupskom, njezinom stradavanju u Domovinskom ratu 1991. godine, evakuaciji umjetnina, obnovi, ali i oštećenjima nastalima u petrinjskom potresu 29. prosinca 2020. godine.

Kako navode iz Muzeja, prikazat će se ukupno deset predmeta iz navedene crkve, slike iz likovne zbirke Muzeja Turopolja, dokumentarni film „Podvizi i sudbine – ratna sudbina crkve sv. Ladislava u Pokupskom“ urednice Maje Gregl (HRT, 1992.) te brojne fotografije iz fotodokumentacije Muzeja i institucija poput Schneiderovog fotografijskog arhiva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Instituta za povijest umjetnosti.

Zašto baš ova crkva? Riječ je o jednoj od najznačajnijih cjelina barokne umjetnosti u kontinentalnoj Hrvatskoj koja predstavlja pravo umjetničko djelo gdje su sve vrste umjetnosti poput arhitekture, slikarstva i kiparstva ujedinjene i povezane, a sve to zbog temeljito osmišljenog programa izgradnje i opremanja.

Muzej Turopolja ima istaknutu ulogu u očuvanju baštine ove važne kulturne znamenitosti. Osim sudjelovanja u evakuaciji umjetnina za vrijeme rata, Muzej se snažno trudio prezentirati i komunicirati javnosti povijest i aktualnu situaciju u Pokupskom putem izložbi, kataloga, aukcije, člancima u monografiji i zborniku radova. 30 godina nakon prvih napada na Pokupsko, Muzej Turopolja vraća se ovoj pokupskoj ljepotici. “Inicijalna zamisao i ideja ove izložbe bila je sjetiti se događaja iz ne tako daleke prošlosti i proslaviti predivnu obnovu crkve i inventara. Ali, nit te zamisli i ideje prekinuta je 29. prosinca 2020. godine petrinjskim potresom. Pokupska crkva još jednom je ozbiljno stradala, crvena oznaka na njezinim je vratima, a umjetnine su još jednom napustile prostor za koji su istinski namijenjene.“, objašnjavaju iz Muzeja.

Izložba se može razgledati do 18. ožujka 2022. godine.

Objava Otvara se izložba o zanimljivoj povijesti župne crkve u Pokupskom pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.