Prijava

Vaša prijava

FOTO Buševec dobio solarno stablo, novo mjesto za edukaciju i okupljanje

[]

Projekt Buš Eko?! nastavlja se, a kako smo ovih dana izvijestili, u Buševcu je osvanulo tzv. solarno stablo, čija promocija je jučer održana.

Solarno stablo financirano je od strane njihovog partnera, Grada Velika Gorica. Smješteno u centru naselja u blizini škole, vrtića, dječjeg igrališta, crkve i kulturnog doma te omogućuje svim mještanima od najmlađih do najstarijih da se malo zaustave, odmore na ovom mjestu i druže.

– Ponosna sam na sve što se radi u Buševcu, te što potičete cijelu zajednicu, uključujući i školarce i vrtičku djecu na edukaciju ali i korištenje obnovljivih izvora energije. Ovo je solarno drvo života. Sunce daje život, i puni ovo solarno drvo energijom. Nećemo stati u Buševcu, ići ćemo sigurno i u druga naselja s ovakvim izvorima energije – istaknula je Gordana Mikulčić Krnjaja, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša.

Osim samog novog mjesta za okupljanje, osvjetljavanja prostora, mogućnosti punjenja mobitela ili el. bicikla, stablo ima i edukativnu ulogu te nam na konkretnom primjeru pokazuje kako možemo koristiti OIE po principu samoodrživosti, smanjiti emisiju CO2 u atmosferu te kako možemo zaštititi naš okoliš i učiniti nam život ugodnijim i ljepšim za nove generacije.

– Ovo je novi ukras u našem mjestu ali i edukativnog je karaktera. Cilj nam je da se djeca od malih nogu uče kako imamo i druge izvore energije osim onih koju poznaju i da se na drugačiji način može štiti okoliš. Svi koji su ga do sada vidjeli, uvjerili su se kako takvih primjeraka nema ni u većim gradovima po Hrvatskoj. Sigurno će biti jako korisno za zajednicu. Ovo je samo jedan od koraka kako bi Buševec kroz neko vrijeme postalo energetski neovisno naselje – kazao je Nenad Rožić, predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec.

Inače, solarno stablo postavljeno u Buševcu sastoji se od 18 panela od kojih svaki u najboljim uvjetima proizvodi po 50W. Izgradile su ga tvrtke Solvis-Varaždin, koja je bila zadužena za panele i Q-Ben iz Zlatara koji su izradili samu konstrukciju. Multifunkcionalno je, ima klupe za odmor i druženja, dva bežična i dva USB punjača za mobitele, te jednofaznu utičnicu jačine 220 volti. Osvijetljeno je led rasvjetom i to s 18 ledica od 2W, a ima i dva akumulatora koji pohranjuju energiju.

Objava FOTO Buševec dobio solarno stablo, novo mjesto za edukaciju i okupljanje pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.