Prijava

Vaša prijava

FOTO Održan tradicionalni Božićni koncert Ogranka Seljačke sloge Buševec

[]

Jučer je u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Buševcu održan tradicionalni Božićni koncert Ogranka Seljačke sloge Buševec, nakon godinu dana stanke zbog pandmijske situacije u 2020. godini, a na radost svih Buševčana.

Na ovogodišnjem koncertu naziva ‘Svim na zemlji mir veselje’ izveli su 12 božićnih napjeva iz različitih krajeva Hrvatske. Tako su prisutni imali prilike čuti izvedbu tradicionalne ‘Amo nebeski anđeli’, ali i svima omiljene ‘U to vrijeme godišta’, ‘Radujte se narodi’, te ‘Simo pastiri’.

Podsjetimo, Ogranak seljačke sloge Buševec od 1995. godine održava Božićne koncerte, nastojeći tako očuvati još jednu neiscrpnu tradicijsku baštinu, kao što je tradicijska pučka crkvena glazba. Do sada na repertoaru imaju oko 100-injak naslova božićnih napjeva.

Ovogodišnji koncert bio je poseban po promociji CD-a starih napjeva naših bakica, na način na koji su to one radile. Iz video materijala koje su imali, u OSS-u Buševec uspjeli su to oživiti.

– Nakon godine stanke zbog korone, ove smo se godine ipak odlučili organizirati božićni koncert kako bismo podigli moral ljudima koji nas dolaze gledati ali i održavali aktivnosti unutar OSS-a. Ovim koncertom poručujemo da Božić treba proslaviti kako to naš narod prakticira. Što se promocije CD-a tiče, moram naglasiti kako nam je motivacija bio spomen na osobito dobri duh naše Crkve – gospođu Veru Horvačić, koja je sigurno znala preko 400 crkvenih pjesama, među kojima je i buševska ‘K suncu prosi vsaka roža’. Željeli smo podsjetiti naše mještane na njihove bake, ali i potaknuti na to da se starinski način pjevanja ne zaboravi – kazao je Nenad Rožić, predsjednik OSS-a Buševec.

Nakon koncerta posjetitelji su se mogli osladiti i okrijepiti u Etno zadruzi Buševec uz kupicu kuhanog vina i domaće kolače.

Objava FOTO Održan tradicionalni Božićni koncert Ogranka Seljačke sloge Buševec pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.