Prijava

Vaša prijava

Od početka godine povećan minimalac uz još par promjena u Zakonu o radu

[]

Jedna od promjena koja nas je dočekala u 2022. godini je i po pitanju minimalnih plaća radnika. Trenutna minimalna plaća za puno radno vrijeme je 4.250 kuna, no od ove godine je došlo do povećanja od 350 kuna u neto iznosu te će sada iznositi 4.687,50 kuna. “U djelatnosti graditeljstva na koju je proširena primjena Kolektivnog ugovora za graditeljstvo minimalna će plaća iznositi u visini plaće određene tim KU prema složenosti poslova na kojima radnik radi. Konkretno, riječ je o deset stupnjeva složenosti, pa će se minimalna bruto plaća u graditeljstvu kretati od 4.200 kuna do 11.130 kuna mjesečno.“, objašnjavaju iz Lidera.

Novitet je i to što više neće biti moguće pod minimalnu plaću podvesti sav redovni i sav prekovremeni rad radnika u jednom mjesecu, rad u neradne dane, rad u smjenama i druge dodatke iz kolektivnih ugovora.

Također se mijenjaju osnovice za obračun i plaćanje doprinosa za socijalno osiguranje za sve obvezno osigurane osobe. Obrtnicima obveznicima poreza na dohodak osnovica će iznositi 6.199,05 kuna mjesečno, za zaposlene članove uprave najmanje 6.199,05 kuna, za slobodna zanimanja 10.490,70 kuna itd.

Došlo je i do promjena u Zakonu o radu koje se odnose na radnike koji rade putem internetskih platformi, detaljnije će se definirati rad od kuće i vrijeme dostupnosti radnika nakon radnog vremena za pozive i emailove.

Također je došlo do promjena u autorskom pravu u radnom odnosu. Zakonom je dano pravo poslodavca na sva prava koja proizlaze iz autorskog djela koje radnik stvara tijekom radnog odnosa, i zato više nije potrebno to posebno ugovarati.

Objava Od početka godine povećan minimalac uz još par promjena u Zakonu o radu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.