Prijava

Vaša prijava

Danas je, navodno, najdepresivniji dan u godini. Evo zašto

[]

Svake godine, nažalost, dolazi do Plavog ponedjeljka (Blue monday), trećeg ponedjeljka u siječnju za kojeg se smatra da je najdepresivniji dan u godini. Ovaj dan odabran je za ovu tužnu titulu jer je kombinacija tmurnog i hladnog vremena, blagdani i veselje je iza nas, a ostali su samo troškovi. Mnogi ljudi otprilike u ovo vrijeme godine počinju odustajati od tek donesenih novogodišnjih odluka, a to također stvara loš osjećaj.

Teorija o Najdepresivnijem danu u godini pojavila se 2004. godine, a datum je izračunao psiholog Cliff Arnall. Uključio je sve faktore poput – vrijeme, dugovi, mjesečna plaća, vrijeme od Božića, vrijeme u kojem se odustaje, razina motivacije i osjećaj da trebamo poduzeti neke korake.

Međutim, ne slaže se cijela znanstvena zajednica da je današnji ponedjeljak najdepresivniji u godini ili da takav dan uopće postoji. Smatraju kako smo svi različiti te da nije moguće da na isti dan svi osjećamo jednaku tugu ili razočaranje. Doduše, kad je ponedjeljak u pitanju, vjerojatno nas ima mnogo koji osjećamo jednaku nervozu ili manjak motivacije.

S druge strane, stvar o kojoj bi se ovdje trebalo razgovarati je sezonska depresija ili, kako je znaju nazivati, “seasons blue”. Riječ je o obliku depresije koji se pojavljuje periodički, manifestira se u određenim godišnjim dobima, a zima je upravo jedno od njih. Sezonska depresija može trajati nekoliko dana do nekoliko tjedana, a uključuje ove simptome:

  • nevoljkost obavljanja svakodnevnih aktivnosti
  • gubitak volje za druženjem, povećana želja za ostankom kod kuće
  • ignoriranje i zatvaranje
  • manjak osobne higijene
  • promjene u hranjenju – prejedanje ili gubitak apetita
  • loš, nekvalitetan san ili teško uspavljivanje
  • generalna nervoza, osjećaj tjeskobe i stresa

Ako se ovi simptomi pojavljuju duže od tri tjedna i ne smanjuju se unatoč trudu i pokušajima, ne bi bilo loše da se obratite svom liječniku. Razgovor sa stručnom osobom može uvelike pomoći.

Objava Danas je, navodno, najdepresivniji dan u godini. Evo zašto pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Završna školska priredba